Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efterlängtad förening har växt mer än förväntat

Höga knän och djupa kliv. Som friidrottare gäller det att vara både smidig, snabb och stark. Ett år efter starten har Höganäs friidrottsförening växt mer än de hade kunnat ana.

– När vi drog igång, tänkte vi, "blir vi hundra aktiva är vi nöjda", säger Vidar Salvigsen som är ordförande i föreningen och som har varit med sen starten.
I augusti förra året hade föreningen sitt första styrelsemöte. Sedan gick det fort. I april drog träningen igång och numera har föreningen 220 aktiva i åldern 7–17 år som tränar på Sportcentrets nya anläggning för just friidrott.
Men som ny har föreningen fortfarande utmaningar framför sig. Den största är enligt Vidar Salvigsen att vara tillräckligt många ledare med rätt kompetens.
– Vi måste jobba hårt så att vi växer med våra ungdomar och mognar som förening, säger han.
Att växa med ungdomarna blir viktigt när de blir allt duktigare. Sedan starten har det blivit två större tävlingar. Öresundsspelen i Helsingborg och Engelholmsspelen i Ängelholm.
Vid båda fick föreningens nya talanger möjlighet att för första gången visa vad de går för på tävling. Från Ängelholm tog 12-åriga Alexander Jacobsson-Hansson guldet med sig hem på både 60 och 200 meter.
– Jag har spelat fotboll sedan jag var liten men alltid tyckt att det verkat kul med friidrott, säger han och gillar att få springa fort.
När föreningen drog i gång i april tog han chansen att prova på sporten och började träna i Höganäs. Hade föreningen inte funnits här, hade han istället sökt sig till Helsingborg.
Från Helsingborg kommer tränaren Victor Svanesohn som förra året utnämndes till årets barn och ungdomsledare.
Han är ungdomstränare i både IFK Helsingborg och i Höganäs. Att den förstnämnda numera får lite konkurrens tror han gynnar sporten.
– Jag tror det kan bli lite en blåslampa för dem att utveckla sin verksamhet, säger han och fortsätter:
– I nästan hela Sverige har vi haft en nedåtgående trend. Därför är det jättebra att Höganäs har kommit igång. Det är ett lyft för hela regionen.
Gå till toppen