Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maktkamp hotar splittra SD

Sverigedemokraterna slits av en maktkamp och hotar kapa banden till sitt eget upproriska ungdomsförbund.

Jessica Ohlson, föreslagen som ny ordförande i SDU.Bild: Erik Myrin
I dag håller Jimmie Åkesson sitt traditionella sommartal i Fyra årstiders park hemma i Sölvesborg.
Han har en kraftig opinionsvind i ryggen: Mellan 17 och 25 procent skulle rösta på SD om det vore val i dag, enligt de senaste mätningarna.
Samtidigt som SD skördar framgångar i väljarbarometrarna utkämpar Jimmie Åkesson och hans kärntrupp en maktkamp med sitt eget ungdomsförbund.
Den hotar att splittra partiet.
Gustav Kasselstrand och William Hahne efter beslutet om uteslutning från Sverigedemokraterna.Bild: Janerik Henriksson/TT
I april nådde striden en kulmen när SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och viceordföranden William Hahne uteslöts ur moderpartiet på grund av "ideologisk avvikelse".
Men den upproriska falangen har inte gett upp.
Inför SDU:s förbundskongress i september har valberedningen nominerat Jessica Ohlson från Uppsala till ordförande.
Magnus Olsson, ordförande i SD:s medlemsutskott och dessutom kommunalråd i Malmö.Bild: Hussein El-Alawi
– Hon är ingen favorit hos partiledningen. Problemet med både henne och Kasselstrand är att de vill köra in partiet på fel väg. De vill att vi ska bli mer lika Front National i Frankrike och andra hårdföra partier i Europa. De fokuserar på flaggor och nationalism. Partiledningen anser att det är socialkonservatismen som ger oss framgångar, säger Magnus Olsson, som förutom uppdraget i medlemsutskottet är kommunalråd i Malmö.
Enligt Jimmie Åkessons presschef Henrik Vinge har partiledningen "inget förtroende" för Jessica Ohlsson.
– Blir hon vald befarar partiledningen att SDU fortsätter sin konfliktlinje mot moderpartiet. Och skickar ungdomsförbundet en signal om att de inte vill samarbeta måste vi agera, säger Vinge.
SD-ledningen överväger nu att kapa banden – och starta ett helt nytt lojalt ungdomsförbund.
"Vi kan inte ha ett ungdomsförbund vars ledning agerar opposition mot partiet", sade Jimmie Åkesson nyligen i partiorganet SD-kuriren.
– Väljs hon tror jag vi klipper banden, spår Magnus Olsson.
Men Jessica Ohlson och de upproriska i ungdomsförbundet tänker inte kasta in handduken i första taget. Formellt kan varken Jimmie Åkesson personligen eller hans partistyrelse ta beslut om att kapa banden med SDU.
– Om de tänker klippa banden så är det bara partiets landsdagar som kan fatta beslutet. Då ska de få med sig en majoritet av ombuden. Det är långt ifrån säkert att de får, säger Jessica Ohlson.
Hon tänker ta strid.
– Ja, självklart. Vi har över femtusen medlemmar. Det vore en enorm förlust för den sverigedemokratiska rörelsen om de klippte banden.
Maktkampen mellan moderpartiet SD och ledningen för ungdomsförbundet SDU har pågått i flera år. Den påminner starkt om den strid som utkämpades när Jimmie Åkesson själv kom till makten för tio år sen.
Han var då ordförande i SDU. Tillsammans med sina förtrogna i "De fyras gäng" – Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder – manövrerade Åkesson ut dåvarande partiledaren Mikael Jansson.
Aktivister från Bevara Sveriges svenskt (BSS) på Föreningsgatan i Malmö på första maj 1985.Bild: Krister Malmström/Sydsvenskan
Efter maktövertaget 2005 inledde Jimmie Åkesson sitt stora projekt: att göra om partiet som 1988 hade startats av nazister och rasister ur BSS (Bevara Sverige Svenskt) till ett folkligt parti med ett centralt budskap: Stoppa "massinvandringen" och rädda Folkhemmet.
Hösten 2011 drev Åkesson igenom ett beslut om att SD skulle vara ett "socialkonservativt" parti på nationalistisk grund. Året därpå proklamerade han "nolltolerans" mot rasism och extremism i partiet.
Snart avslöjade medierna en lång rad SD-företrädare som vräkt ur sig rasistiska uttalanden på hatsajter. På ett videoklipp löpte till och med partiets ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist amok med metallrör och skrek "babbe!".
På Jimmie Åkessons order satte en intensiv utrensning igång, verkställd av det medlemsutskott som Magnus Olsson leder. Sen dess har 125 SD-företrädare på olika nivåer kastats ut ur partiet.
Det var när SDU med Gustav Kasselstrand i spetsen protesterade mot utrensningarna som konflikten med moderpartiet tog fart. SDU-ledningen tog Erik Almqvist i försvar, liksom den uteslutne Patrik Ehn, då SD-gruppledare i Göteborg.
Partiledningen fruktar att ungdomsförbundet vill vrida klockan tillbaka till 1990-talet. Då sågs partiföreträdare i uniform och man heilade fortfarande i leden. Enligt SD:s gruppledare och "chefsideolog" Mattias Karlsson vore en återgång till extremnationalismen förödande. Ett hot mot SD:s ambition att locka till sig allt fler "invandringskritiska" väljare från Socialdemokraterna och Moderaterna.
"Jag har inte offrat 16 år av blod, svett och tårar för att tillbringa min politiska framtid på en ändlös ökenvandring kring 4%-spärren tillsammans med en skock halvfascistoida, självrättfärdiga unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex", skrev han i våras på Facebook i samband med uteslutningen av Kasselstrand.
I den kvasifilosofiska debatten som rasar inom extremhögern hävdar SD:s ledning att SDU har kopplingar till det som kallas "den identitära rörelsen", som samlas runt bloggportalen Motpol.
Dess företrädare knyter nationalismen till etnicitet. Enkelt uttryckt: En person som är född i Somalia kan aldrig bli svensk.
Mattias Karlsson, SD:s gruppledare och ”chefs-ideolog”. Ersatte Jimmie Åkesson som partiledare under dennes sjukskrivning.Bild: Erland Vinberg
SD:s ledning föredrar att koppla sin nationalism till kultur. De talar om en "öppen svenskhet". Det betyder att en somalier i teorin kan bli svensk om hen utplånar alla spår av somalisk kultur och omfamnar allt från svenska köttbullar till folkdräkt och små grodorna.
Visserligen brukar Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson betona att det i praktiken är nästan omöjligt att anpassa sig så till den milda grad. De är lika övertygade som sina motståndare om att ett mångkulturellt samhälle aldrig kan fungera – och de är lika hätska i sin kritik av islam.
För en utomstående kan skillnaden förefalla hårfin mellan den ena och den andra sortens nationalister.
Men det är detta som legat till grund för SD-ledningens beskyllningar om "ideologisk avvikelse" mot Gustav Kasselstrand. Och det är samma orsak till att man nu saknar förtroende för Jessica Ohlson.
SDU-ledningen har en helt annan bild av maktkampen: De hävdar att Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson toppstyr partiet och är livrädda att själva bli utkonkurrerade av de unga nationalisterna i SDU.
– Det här är en personlig konflikt, säger Jessica Ohlson.
– De påstår att Gustav och William varit ideologiskt avvikande, men lägger inte fram några bevis. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det handlar om andra saker. Om en maktkamp, en rädsla för de här skickliga personerna.
Jimmie Åkesson, partiledare, Sverigedemokraterna.Bild: Henrik Montgomery
Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof har ett fast grepp om SD:s partistyrelse. Men SDU-falangen hävdar att man har stöd av enskilda ledamöter.
Under politikerveckan i Almedalen uppträdde den utsparkade Gustav Kasselstrand på ett säkerhetspolitiskt seminarium tillsammans med SD:s försvarspolitiker Mikael Jansson – som för tio år sen puttades undan från partiledarposten av Jimmie Åkesson.
SD-ledningen har inför SDU-kongressen i september fört fram en motkandidat till Jessica Ohlson: Tobias Andersson från Skara.
Två gånger tidigare har partistyrelsen försökt sätta "egna" kandidater i SDU-toppen: Paula Bieler och Henrik Vinge.
Båda försöken har misslyckats.
Mycket talar nu för att maktkampen inom SD eskalerar fram till partiets landsdagar som hålls i november i Lund.

27 år med Sverigedemokraterna

1988. Partiet bildades 1988 av nazister och rasister ut BSS (Bevara Sverige Svenskt)
2005. Jimmie Åkesson blev partiledare.
2011. SD blev "socialkonservativt på nationalistisk grund".
2012. Jimmie Åkesson proklamerade "nolltolerans" mot rasism.
2014. SD fick 12,9 procent i valet.
2015. I Yougovs (ifrågasatta) mätning i augusti noterade SD 25 procent. Hos Sifo får SD 17,8 procent.
2015. I november har SD landsdagar (partistämma) i Lund.
Gå till toppen