Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vill ha hjälmtvång för vuxna

Bara tre av tio vuxna använder hjälm när de cyklar. Samtidigt ökar antalet cyklister som skadas i trafiken. Nu vill NTF och Hjärnfonden införa hjälmtvång för vuxna.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
För tio år sedan infördes en cykelhjälmslag för barn upp till 15 år. Förhoppningen var att barnen sedan skulle ta med sig vanan att använda hjälm som vuxna. Men så har det inte blivit.
2014 skadades 12 000 cyklister i trafiken, 12 procents ökning från året dessförinnan, visar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s undersökning.
Nu vill NTF och Hjärnfonden lyfta frågan om hjälmtvång.
— Vi ser att skadorna ökar markant. Det är dags att diskutera hjälmlag även för vuxna, säger Marie Nordén, generalsekreterare för NTF.
Vuxna tenderar att underskatta riskerna med att cykla utan hjälm och är dessutom fåfänga.
— De tänker hellre cykla snygg än cykla säkert, säger Marie Nordén.
Men att lagstifta om hjälmtvång för vuxna människor är det inte helt okontroversiellt. När Australien införde en sådan lag minskade cyklandet.
— En hjälmlag skulle kunna få färre att cykla och vi är väl medvetna om att många av de som vill få fler att cykla inte ser positivt på en hjälmlag. Men vi fokuserar på trafiksäkerheten. På kort sikt kanske färre cyklar, men de kommer att cykla säkrare, säger Marie Nordén.
Gå till toppen