Släktforskning

Bildsvep från Släktforskardagarna 2015

Så här såg det ut under lördagen vid Sveriges släktforskarförbunds monter. Det var trångt och varmt, men alla fick svar på sina frågor.Bild: Roland Classon
Det blev en stor succé för Släktforskardagarna i Nyköping. Redan tidigt på lördagsmorgonen ringlade en lång kö utanför Rosvalla Eventcenter. Under hela dagen fick därefter besökarna njuta av en rad föredrag och botanisera bland mer än 80 utställare. Totalt kom det 3 500 besökare under lördagen.
– Det här visar verkligen vilket stort intresse det är för släktforskning, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund.
Under invigningen, som innehåll mycket musik och spex, talade Nyköpings kommunalråd Urban Granström, landshövding Liselott Hagberg och Erland Ringborg.
Sammanlagt under lördagen och söndagen kom det uppskattningsvis 5 000 besökare.
Här är ett bildsvep från Släktforskardagarna:
Det var långa köer utanför Rosvalla Eventcenter under lördagsförmiddagen.
Sveriges släktforskarförbund hade fullt upp vid sin monter. Men så finns det ju också mycket hjälpmedel att köpa i form av böcker, cd, dvd och usb, bland annat.
Riksarkivet hade en stor dag eftersom man nu släppte dvd:n Sveriges befolkning 1910. Den var kö vid denna monter i stort sett hela dagen. Från vänster: Camilla Sidén, Anne-Sofie Woxlin, Mariia Mähler och Helene Olofsson. Hemsida: Riksarkivet
Karin Bojs, som i många år varit vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, höll ett uppskattat föredrag om sin nya stort uppmärksammade bok ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren”. Efteråt blev det lång kö när hon signerade sin bok.
Genealogiska Föreningen är på plats. Här är det Hans Hanner som förklarar hur allt ligger till. Hemsida: GF
Genealogiska Föreningen, som har sin bas i Solna, har ett rikt utbud av material. På bilden syns bland andra Michael Lundholm och Helena Nordbäck.
Malmö stadsarkiv passar på att visa upp sin verksamhet och en rad nyheter. Här är Karin Sjöberg och Anette Sarnäs. De propagerar bland annat för nya boken ”Spritsmuggling på Östersjön” och ”På gränsen mellan kring och fred”.
Skånes Genealogiska Förbund har ett oerhört imponerande bokbord. De som guidar besökaren är bland andra Ingrid Elmgren, Marie Munke och Karin Nilsson. ”Allt finns även i vår webbshop”, meddelar de.
Arkiv Digital är huvudsponsor för Släktforskardagarna i Nyköping och lockar många nyfikna besökare.
Här är Arkiv Digitals Niklas Hertzman under en information till nyfikna åhörare.
DDSS (Demografisk databas södra Sverige) finns på plats med Solveig Fagerlund. Här är det många som får svar. Dessutom är det helt gratis att söka! Hemsida: DDSS
Lillemor Nyström höll ett intressant föredrag om Krapperup under rubriken ”Vardag och fest på Krapperups gods”. Efteråt blev det signering av boken. Krapperups gods drivs sedan 1967 av en stiftelse: Gyllenstiernska krapperuppsstiftelsen.
Den som har en släkting som varit riksdagsman kan med fördel tala med Carl-Johan Pettersson och Ulrika Andersson, Riksdagsbiblioteket. De har mycket att berätta. Hemsida: Riksdagsbiblioteket
Ancestry har som vanligt många besökare under Släktforskardagarna.
Unga släktforskare har en egen monter och den som önskar kan numera bli medlem. Här ser vi föreningens Patric Sundell och Ellinor Ihlström. De välkomnar alla som vill vara med och påverka framtidens släktforskarsverige. Hemsida: Unga släktforskare
Dalarna är på plats, här är Kerstin Holmgren (Mora, Ovansiljans släktforskare) och Sören Sjöstrand (Föreningen Dalfolk).
DIS (Föreningen datorhjälp i släktforskningen) har alltid många besökare.
Family Search missar inte tillfället att visa upp sig.
Hembygdsföreningarna har förstås sin plats under Släktforskardagarna.
Kronobergs Genealogiska Förening är i Nyköping. Här ser vi föreningens Anders Fransson.
MyHeritage, som bygger släktnätverk, är på plats. Här ser vi företagets kommunikatör Sara Silander i orange tröja. MyHeritage har utvecklats starkt under de senaste åren och lanserar ständigt ny teknologi som hjälper släktforskarna i jakten på rötterna. MyHeritage finns tillgängligt på 42 olika språk.
Svenska Genealogiska Samfundet är på plats; från vänster Eva Dahlberg, Olle Elm och Elisabeth Thorsell samt Magnus Bäckmark, Svenska släktkalendern.
Här är elva personer från Helsingborg som kom till Nyköping för Släktforskardagarna; från vänster: Sonja Månsson, Eri Larsson (styrelseledamot i Sveriges släktforskarförbund), Thomas Laurin (ordförande i Helsingborg släktforskare- och bygdeförening), Leif Månsson, Anita Larsson, Christina Nygren, Sven Kylefors, Inger Kylefors, Sven Horndahl, Hjördis Svetoft och Olle Svetoft.
Jodå, Centrala Soldatregistret är i Nyköping. Här är chefen Björn Lippold. Soldatregistret har nyligen uppdaterats.
Så här såg det ut vid Ancestrys monter under lördagseftermiddagen.
Sällskapet Vallonättlingar profilerar sig med god information.
Även Vasa Orden har en monter och berättar gärna om sin verksamhet.
Riksarkivet slog på stort under Släktforskardagarna i Nyköping. Det var hårt tryck i det utrymme man hade till sitt förfogande. Här är Rolf Johansson, Landsarkivet Lund, som såg till att besökarna fick en trivsam stund. Alla fick ett vänligt ord i jakten på rötterna. ”Det här är nästan som julafton”, förklarade han.
Sveriges släktforskarförbund hade två dagar med mycket besök i sin monter. Här är några av dem som såg till så att besökarna fick vad de önskade i form av cd, dvd, böcker och annat material: Eivor Grafsund, Mikael Hoffsten, Johanna Ekerstrand, Nina Mårtensson och Maria Bratt.
Släkthistoria var på plats i Nyköping och profilerade sig. Det är en tidskrift som innehåller bland annat levnadsöden, vardagsliv och släktforskning. Här är Anna Maria Erling (redaktör) och Anette Säfström (layoutansvarig).
Företaget Old Books Digitally Remastered kom från Visby och har nu utökat sitt sortiment av skivor för släktforskarna, från vänster Rickard Ekedahl, Mats Ekedahl, Marianne Ekedahl och Anna Nyberg. Företaget digitaliserar historiska dokument, böcker och tidskrifter. ”Nu ska vi även göra cd-skivor av alla telefonkataloger, de vi får göra enligt sekretesslagen”, säger Mats Ekedahl. Hemsida: obdr
PLF (Person och lokalhistoriskt forskarcentrum), Oskarshamn, missar aldrig ett tillfälle att visa upp sig: Anders Rotviker, Britt Maria Ekstrand, Inga-Lill Björkman och Sam Blixt (ordförande). ”Vi har sålt slut på alla våra cd-skivor”, sa Sam Blixt. Hemsida: PLF
Kathinka Lindhe drog blickarna till sig under söndagen. Hon är barnbarnsbarn till Sixten Sparre och förmedlade nu den sanna historien om kärleksaffären mellan Sixten Sparre och Elvira Madigan. Kathinka Lindhe har även skrivit en bok; ”Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig”. Alla fångades starkt av Kathinka Lindhes berättelse.
Medborgarskolan, som ger kurser i släktforskning, hade mycket att berätta för den som stannade vid deras monter, här ser vi Joakim Andersson, Helsingborg, Maria Andersson, Helsingborg, och Sten-Sture Tersmeden, Stockholm.
”Familjen som emotionellt system” – så var rubriken på den föreläsning som Kerstin Sofia Andersson höll under Släktforskardagarna i Nyköping. Hon är utbildad vid The Bowen Center, Georgetown, Washington DC. I Sverige har riksföreningen Bowen sitt säte i Gävle. ”Familjen som emotionellt system kan ge släktforskningen ytterligare en ny och givande dimension. Det är ett nytt sätt att tänka om människan”, säger Kerstin Sofia Andersson. På bilden ses föreningens Birgitta Keller, Hofors, Kerstin Sofia Andersson, Boden och Ingrid Siksiö (ordförande), Gävle. Hemsida: Bowen föreningen
Nästa år, 2016, drar cirkusen, eller Släktforskardagarna vidare – till Umeå.
Uppdaterad 2015-08-30
Läs mer:
HD-journalist prisad under släktforskardagarna
Släktforskarförbundets nya styrelse
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
Släktforskardagarna 2015 hemsida
Samarbete ett måste i digitala jakten
Riksarkivet stänger och flyttar forskarsal
Krigsarkivet flyttar 2018
Sveriges befolkning 1910 släpps i augusti
Stora planer för dödbok nummer sju
Gå till toppen