Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ofarligt att odla bär i Stadsparken

Bärodling i Stadsparken är riskfritt. Det visar en utredning om hälsoriskerna.

Stadsparken kan få ätliga inslag.Bild: Stefan Ed
Ett pilotprojekt med odling av ätbara växter och bär i Stadsparken skulle sättas i sjön den här sommaren. 100 000 kronor kostar projektet som stadsbyggnadsförvaltningen ville ha kommunfullmäktiges godkännande till.
Men där blev det tvärstopp i mars. Socialdemokraterna fick igenom en återremiss för att utreda hälsoriskerna ordentligt först. Frågan var om det är lämpligt att småbarn äter bär och växter som har odlats i Stadsparken med tanke på råttor, hundbajs och människourin.
Nu är utredningen som gjorts av stadsbyggnadsförvaltningens miljöspecialist Ludvig Landen klar. Svaret är att odlingen kan ske "utan betydande risk för människors hälsa".
Riskanalysen visar att det inte förekommit någon verksamhet som förorenat platsen. Odlingen ska också utföras i bäddar med ny jord, medan gammal jord schaktas bort och jordprover ska tas. Placering och växtval ska göras så att risken för att råttor, människor och hundar smutsar ner bären minimeras.
En enig stadsbyggnadsnämnd skickar nu riskanalysen vidare till kommunfullmäktige. Om det blir klartecken där lär bärodlingen i Stadsparken genomföras nästa sommar istället.
Gå till toppen