Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dubbellycka när hund letar kantarell

Korgen full med skogens guld, och så en lycklig hund på det! Vem kan önska något mer av en svamptur i skogen?

Hundars luktsinne är så otroligt mycket bättre än människans, så de kan lukta sig till minsta kantarellbit. ARKIVBILDBild: LEIF R JANSSON / TT
Anders Hallgren, med lång erfarenhet som hundpsykolog, är säker. Alla hundar kan lära sig att söka efter kantareller. Det var han som en gång hittade på metoden att lära hundar leta svamp, han skrev en bok om det på 80-talet.
— Våra undersökningar visar att man kommer hem med tio gånger så mycket kantareller om hunden letar, säger han.
Att använda hunden som sökhjälp förtar inte sporten med att leta svamp, tycker han. Tvärtom.
— Det är så underbart att se hunden sitta där och titta lyckligt på en när den har hittat svamp, det är det som är sporten, säger han.
Själva hemlisen är hundgodis. Hunden måste förknippa kantareller med godsaker. "Sök kantarell" ska betyda beröm och godis. Hunden ska sätta sig ned för att visa att den hittat svampen.
— Det gäller att hitta rätt sorts godis som hunden verkligen gillar, och att inte överträna hunden. Pauserna är bland det viktigaste i all inlärning, efter tre sökningar så orkar inte nervsystemet mer, säger han.
Då ska man ta en kort rast, och efter tre omgångar med tre sökningar vardera behövs en längre vila, med exempelvis en promenad, förklarar han.
Kantarellen ska först ligga ovanpå godsaken, så hunden söker godiset och får peta undan kantarellen. Efter ett tag lägger man ut kantareller utan godis.
— Då sticker man fram godsaker direkt, säger han.
Just nu, när det varit så torrt och varmt, så kan kantarellerna ha tagit en paus. Men om regnet faller så är de snart här igen. Ändå finns det tid att träna sin hund inför höstens svampsäsong.
— Det tar några dagar upp till en vecka att lära en hund att söka svamp, men sedan får man fortsätta att öva, säger Anders Hallgren.
Gå till toppen