Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Festivalen ett fiasko

Redan de gamla romarna visste att folket ville ha bröd och skådespel. På årets Hx-festival var det för lite av båda. För få öl- och mattält och för få folkkära och kända artister.
Följaktligen uteblev publiken. Det som skulle vara en fest liknade mer ett fiasko, undantaget Prideparaden. Sen får festivalgeneralen Daniel Nilsson säga vad han vill. När jag konfronterade honom vid HD:s tält på Ångfärjan hävdade han likt BadgadBob att det var publiksuccé. Bilderna från öde torg och gator på lördagskvällen, och vittnesmål från besökare och våra utsända, säger något annat. Även i sociala medier har det diskuterats flitigt. Vi på HD har exempelvis beskyllts för att inte skriva sanningen om festivalen.
Nu ska ingen skugga falla på Daniel Nilsson och hans medarbetare. De har bara verkställt beställningen som de har fått av kommunens politiker och tjänstemän. Problemet är att Helsingborgarna önskar sig något annat. Det stod klart efter fjolårets fiasko. Jo, den var ett fiasko. Det slog stadsrevisionen fast i en rapport i våras. En enkät visade också att 80 procent av Helsingborgarna var missnöjda.
Fjolårets fiasko kunde skyllas på vädret. I år går det inte. Sällan har slutet av augusti bjudit på så härliga sommartemperaturer.
Nej, det är upplägget det är fel på. Det verkar som om man i Rådhuset är rädd för det folkliga. Helsingborg ska ju vara så fiiiint! Inga foppatofflor och  langosvagnar på gatorna! Men det är ju det som är festival! En festival ska vara som en kvällstidning, där högt och lågt, ytligt och finkulturellt blandas.
Jag vill gärna åka in till stan, träffa vänner över en ett par öl och lite mat, lyssna på musik, dansa i ett tält, se på drakbåtar, köpa lotter och handla krimskrams av marknadsknallar. Ett opretentiöst koncept som kanske inte platsar i den polerade bilden av Helsingborg.
Men på andra håll i Sverige fungerar det fortfarande, till exempel i Landskrona. Själv har jag varit i Kalmar och Linköping under deras festivaler nu i augusti. Det har kört traditionella festivalupplägg som genererat publikrekord i båda städerna. I Linköping kom 16 000 personer för att se Måns Zelmerlöw. Av säkerhetsskäl fick de stänga ute ytterligare 5 000 personer som ville in på konsertområdet. I Helsingborg stod en handfull personer nedanför scenen och lyssnade på stackars Jan Johansen.
Gör om, gör rätt, till nästa år!
Gå till toppen