Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiggare bevakades och polisanmäldes

Tiggeri som företeelse har anmälts som ett brott mot den lokala ordningsstadgan.

Att sitta med en skylt och samla in pengar till sig själv bryter inte mot den lokala ordningsstadgan, enligt polisen. Men att tejpa upp ett anslag på ett butiksfönster kan göra det.Bild: Mats Roslund
Att regelbundet sitta på allmän plats och be om pengar i en mugg borde vara ett brott.
Det anser en man som lämnat in en polisanmälan mot att personer gjort just detta på flera platser i Ängelholm.
Under flera månader har mannen, som är i 30-årsåldern, observerat hur män och kvinnor suttit vid olika affärsingångar och bett om pengar. Han har även fört anteckningar om tidpunkter och platser mellan den 24 juni och 24 augusti.
Sina iakttagelserhar han lämnat till polisen som bevismaterial för att personerna brutit mot den lokala ordningsstadgan, där det bland annat står att det krävs polismyndighetens tillstånd för insamling av pengar "i bössor eller liknande" på allmän plats.
Undantag som nämns i texten är gatumusikanter eller om insamlandet sker i samband med en större offentlig tillställning.
Karim Ottosson, chef för lokalpolisområde Kulla-Bjäre, fick ta polisens rättscentrum i Malmö till hjälp för att tolka rättsläget. Där kom man fram till att det inte är ett brott att samla in pengar till sitt eget uppehälle, eftersom det inte likställs med insamlingar till exempelvis organisationer.
När en liknande frågeställning dykt upp i Helsingborg har man kommit fram till samma slutsats.
– Den kommer troligtvis att läggas ner, det är ju inget brott, säger Karim Ottosson.
På måndagen dök det upp en ny anmälan mot en EU-migrant som satt vid en butiksingång på fredagen, hållande en skylt. Han ska också ha tejpat fast ett anslag på butiksfönstret med en information om att han sökte arbete. Även denna gång åberopar anmälaren brott mot den lokala ordningsstadgan.
Här kan det stämma, konstaterar Karim Ottosson. Men han tycker inte att överträdelsen har en sådan tyngd att den borde bli en polissak.
– Det är konstigt att inte butiksägaren reagerar i så fall.
Generellt anser inte polisen i Ängelholm att det finns någraordningsproblem kring tiggandet. Det senaste året har ett fåtal incidenter noterats. I två fall har polisen fått anmälningar om att tiggare trakasserats. En annan gång blev en man bortjagad av en grupp efter en konflikt.
– Jag har inte hört något från någon butiksägare heller, att de ringt till oss och velat ha hjälp att avhysa någon, säger förundersökningsledare Magnus Johansson.
Straffet för att bryta mot den lokala ordningsstadgan är vanligen böter. För att kunna döma ut det måste man känna till personernas identitet.

Politisk diskussion

Sverigedemokraten Patrik Ohlsson ställde i april en fråga i fullmäktige om vad kommunen gjorde åt vad han kallar för "det växande tiggeriproblemet".
Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) svarade att det inte är kommunens utan polisens sak att upprätthålla ordningen på gator och torg.
Gå till toppen