Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Utmanar normer i skolan

Alla har rätt att vara allt de är, när skådespelare från Unga Klara gästar Landskrona med ett projekt som vill utmana normer och skapa en öppnare skola.

Rita Lemivaara och Danne Dahlin i föreställningen "De jag egentligen är" fångade eleverna i Albanoskolans 6B och 5A.Bild: Britt-Mari Olsson
"Alla som någon gång gjort någon ledsen byter plats" och "Alla som någon gång blivit retad byter plats".
Det är ett par av uppmaningarna från Rita Lemivaara och Danne Dahlin som har elevernas totala uppmärksamhet. De sitter i en ring medan skådespelarna agerar med varandra och med eleverna.
De spelar bland annat upp scener kring fejkade identiteter på sociala medier och kapningar av Instagramkonton för att väcka tankar kring aktuella frågor. Allt i en föreställning om identiteter.
Organisationen Friends och teatergruppen Unga Klara från Stockholm ska i projektet "Med rätt att vara" nå cirka 5 000 elever och 500 personal i årkurserna 3-6. Det blir totalt 150 föreställningar, från Ystad till Kiruna, varav 12 i Landskrona, där det även blir föreställningar på på Västervångskolan och Alléskolan innan Sverigeturnén drar vidare till Varberg i nästa vecka.
Bakgrunden till projektet är den senaste Friendsrapporten som kommit fram till att 60 000 barn är mobbade i Sverige och att en tredjedel av eleverna inte upplever att lärarna agerar vid kränkningar.
Gå till toppen