Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon antar utmaningen på sin väg mot drömjobbet

Rishika Jansson har en funktionsnedsättning sedan födseln och sitter i rullstol. Men det har inte hindrat henne från att välja en gymnasieutbildning med inriktning mot träning och hälsa. Målet är att bli personlig tränare.

Rishika Jansson rullar snabbt in i matsalen på Apelrydsskolan i Båstad. Böckerna, planeringskalendern och telefonen har hon i knät. För två veckor sedan började hon gymnasiet, barn- och fritidsprogrammet med inriktning mot träning och hälsa. Och ända sedan åttonde klass har hon varit klar över sitt val.
– Jag var på en gymnasiemässa där utbildningen presenterades och tänkte att det där är precis vad jag vill hålla på med.
Hon har en medfödd skada som innebär begränsad rörlighet i benen och kroppens ena sida.
– För några år sedan fick jag beskedet att jag skulle få svårt att klara mig utan rullstolen, det var jättetufft, jag tycker ju om att röra på mig.
Simningen blev en räddning och Rishika Jansson både tränar och tävlar med FIFH, Föreningen idrott för handikappade. Och inför valet till gymnasiet uppstod tankarna om att hon själv skulle kunna fungera som tränare och simlärare.
– Att jag har svårt att röra mig borde inte hindra det, att gå den här utbildningen blir en stor utmaning men jag vill på något sätt visa att det faktiskt är möjligt även för mig.
Utbildningen till hälso- och träningscoach på Apelrydsskolan består av barn- och utbildningsprogrammet med inriktning mot personlig tränare eller simlärare.
– Det är ungefär dubbelt så mycket idrott och lektioner med fysisk aktivitet jämfört med andra gymnasieutbildningar, säger idrottsläraren Per Bergentoft.
Han har inte tidigare haft någon rullstolsburen elev på programmet och ser fram emot tre lärorika år. Rishika Jansson kommer att vara med på idrotten lika mycket som de andra eleverna.
– Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och vi har ett nära samarbete med Rishikas sjukgymnast och läkare för att undvika skador. Det blir spännande att se hur långt vi kan nå, säger Per Bergentoft.
Att Rishika Jansson går utbildningen kommer vara utvecklande för både elever och lärare, tror läraren Maria Kristensson.
–  Det är klart att jag ifrågasatt om vi klarar av det, men nu ser jag det som en möjlighet för alla här på skolan. Vi kan lära oss mycket av hennes perspektiv.
Marie Kristensson träffade Rishika Jansson redan när hon besökte gymnasiemässan i åttonde klass.
– Få elever är så motiverade. Det kan ha större betydelse än en fysisk funktionsnedsättning.
I framtiden vill Rishika Jansson själv arbeta med hälsa och kost för funktionsnedsatta barn.
– Jag har ju nästan växt upp på barnhabiliteringen. Den erfarenhet jag har måste jag kunna använda mig av, säger hon.
Vem: Rishika Jansson
Ålder: 16
Bor: I Skälderviken
Aktuell: Som nybliven gymnasieelev på barn- och fritidsprogrammet med inriktning hälso- och träningscoach, på Apelrydsskolan i Båstad.
Gå till toppen