Helsingborg

Konstnären som vill jobba för Hasslarp

Fokus på målet. Ignorera pessimisterna. Dagmar Glemme bestämde sig för att skapa en konstoas i Hasslarp, med eller mot alla odds.

Dagmar Glemme flyter på en flod. Blommande grenar passerar förbi, men hon har lärt sig att inte greppa efter dem om de inte är precis de hon letar efter. Trots att de är vackra. I stället tar hon grenar inom räckhåll och tar sig upp på flodbädden.
– Och när jag är färdig lägger jag mig på floden igen och strömmar vidare. Sedan kommer nästa gren. Och jag har bestämt mig för att inte vara ledsen och tappa energi för att jag inte fick den där åtråvärda grenen. Jag vet att det kommer något ännu bättre, som jag kan nå.
Den livsfilosofin har Dagmar haft i 20 år nu. En av grenarna hon greppade var fastrotad i ett hus i Hasslarp, som bar våldsamma spår av mc-krig och ett skamfilat rykte. Den internationellt erkända konstnären blev både fascinerad och avskräckt.
– Det såg förfärligt ut men jag såg potentialen. Primitivt, enkelt men också spännande. Jag kunde inte glömma det, säger Dagmar som för fyra år sedan började se bilder framför sig.
En skulpturpark. Ett art center.
– Jag har alltid bott på en gräddhylla, i stora hus nära havet, men alltid retat mig på folk som sa "hon bor på rätta sidan". Fördömande yttranden. Skönheten finns ju överallt egentligen. Varför skulle man inte kunna bygga något häftigt i Hasslarp? Jag tänkte, gör man något riktigt bra hittar man mig var jag än befinner mig.
På innergården porlar det från en rutschkana som gjorts om till vattenfall. Blommor överallt, blandat med skulpturer och konstverk. På husets nedervåning, som vem som helst får låna, sitter några tyskar.
– Och jag tar inte betalt, alla ska kunna delta. Det handlar om så lite pengar och tacksamheten jag får tillbaka är så mycket större. Jag har många utställningar, runtom i världen, och pengarna jag tjänar stoppar jag tillbaka in här.
Folk omkring henne ser ibland "bara hinder", men de har inte fått stopp på henne berättar Dagmar med sin tyska accent. Uppväxten i Tyskland med en mamma som var skolans rektor var inte enkel.
– Hennes betygsättning på andra barn hamnade ju hos mig. Det var en otroligt jobbig tid och ofta finns det bara två vägar vid mobbing. Antingen går man under eller så blir man stark.
Dagmar blev stark och när andra ungar tapetserade sovrummet med filmstjärnor klippte hon ut Picassoverk.
– Folk beklagar sig över så små detaljer, hur kan man göra det när man ser världen i sin helhet? Det är bortkastad tid.
Stockholmare, japaner, Kvibillebor - allt fler hittar till Dagmars prunkande konstoas. Även Hasslarpsborna.
– I början tänkte de nog "det här blir för mäktigt" men nu kommer de. Både pensionärsföreningarna och barnen har varit här. Man blir väldigt väl bemött i Hasslarp.
Visioner kring sockerfabriken gror i Dagmars bakhuvud. Varför inte ett konstkollektiv?
– Det hade varit roligt och jag är beredd att jobba för den här byn.
Hasslarp, hennes "lilla paradis". Här ska hon stanna. Frågan ifall hon en dag kan komma att ledsna på konsten får henne att gapskratta.
– Nej, det är en kallelse. Och jag så pass modig att jag vågar påstå att jag vill bli jobba tills jag blir gammal och på något sätt får en väldigt härlig död vid staffliet. Så det gäller att fokusera, haha.

Alligatorer på golfbanan

"På bilden överst var jag i Florida och spelade golf, ovetandes om att det fanns alligatorer på banan. Bollen kom nära träsket och när jag skulle slå såg jag plötsligt ett par jätteögon som glodde på mig och min partner tog fotot snabbt. Golf spelar jag fortfarande men tyvärr alldeles för lite. Det är en härlig avkoppling. Jag har spelat mycket tennis också, förr spelade jag till och med turneringar, men numera är det mest golf som gäller. "
Namn: Dagmar Glemme
Gör: Etablerad bild- och glaskonstnär, samt driver Dagmar Glemme Art center.
Ålder: 73 år.
Bor: Hasslarp
Familj: Två vuxna barn och fyra barnbarn.
Aktuell med: Just nu ställer fem etablerade turkiska konstnärer ut sina verk, en utställning som på grund av efterfrågan förlängts till 5 september.
Gå till toppen