Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Ingrid Runsten: Sjuksköterskor stannar om de trivs

Visst kan det vara fint med en sommar som fortsätter in i höstmånaderna – men inte om det gäller sjukvården. Hundra vårdplatser på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund förblir stängda och även i Helsingborg blir vårdplatserna färre.
Det resulterar i längre väntetider för bland andra cancerpatienter och fortsatt stora problem på akutmottagningarna. Orsaken är framför allt brist på sjuksköterskor och regionens svårigheter att både rekrytera nya och behålla redan anställda.
Under torsdagen ska regionstyrelsens politiker diskutera situationen. Det krävs en hel rad åtgärder där löneutveckling är en, men där också karriärmöjligheter och bättre villkor för vidareutbildning måste ingå. Men det gäller också att visa redan anställda att de faktiskt är uppskattade medarbetare.
Nu ska en översyn göras av hela den skånska akutsjukvården, både vad gäller bemanning, patientsäkerhet och arbetsmiljö. Folkpartiet vill se en bred dialog med patienter och medarbetare, Moderaterna vill undersöka om man kan samarbeta med försvarsmakten om rekrytering. Och de styrande partierna nappar.
Ett nytt samarbetsklimat över blockgränsen vore verkligen välkommet.
Gå till toppen