Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fler kör med vinterdäck året runt

Däcken på bilarna som rullar på de svenska vägarna har ett allt bättre mönsterdjup. Men samtidigt visar årets däckrazzia att alltfler bilister kör med vinterdäck även på sommaren.

Däcken på bilarna som rullar på de svenska vägarna har ett allt bättre mönsterdjup.Bild: Däckrazzia
Andelen som kör med vinterdäck hela året har fördubblats sedan 2012. Visserligen är det ändå ganska få av alla bilister som gör så — 5,3 procent i årets däckrazzia — men att det sker en ökning är en fara för trafiksäkerheten, anser Anna Rönnle, verksamhetsledare på NTF.
— Man kan få en väldigt otrevlig överraskning med vinterdäck på en varm sommarväg, bromssträckan blir mycket längre. Gummiblandningen är inte densamma i vinterdäck som i sommardäck, säger hon.
Enligt henne beror det främst på okunskap, men också till viss del snålhet, att det är fler som kör på vinterdäck även på sommaren. Dessutom marknadsför branschen en del däcken som året-runt-däck.
— Så länge som de är odubbade tror man att det är okej. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck, men det är direkt olämpligt, säger Anna Rönnle.
Däremot tycker hon att det är glädjande att bilarna i dag har däck med bättre mönsterdjup. För tio år sedan hade var tredje undersökt bil ett slitet däck med tre millimeter eller mindre mönsterdjup. Årets preliminära resultat visar att det har sjunkit till en fjärdedel.
Gå till toppen