Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fyra sätt som du kan hjälpa barn och vuxna på flykt

Europa upplever just nu den värsta flyktingskatastrofen sedan andra världskriget. Så här kan du hjälpa de barn och vuxna som överlevt resan till Europa.
Flyktingar på Medelhavet.Bild: Tampa/Wilhelmsen Group/TT

Skänk pengar

255 kronor kan rädda liv. Ett nödpaket från FN:s flyktingorgan "Sverige för UNHCR" innehåller handduk, filt, vatten, mat, kläder och skor. Sms:a HAV150 till 72980 för att skänka 150 kr eller ge valfritt belopp på www.fnflykting.se. Du kan även ge via plusgiro 900164-5 eller bankgiro 9001645. Märk inbetalningen HAV.
Röda korset bidrar med akut nödhjälp som rent vatten, mat och sjukvård, hygienartiklar och psykosocialt stöd. Sms:a ordet AKUT till 72900 för att skänka 50 kronor och AKUT 175 för 175 kronor. Det går också att swisha valfritt belopp till 1230004663 eller bidra med valfritt belopp på redcross.se.
Rädda Barnen gör insatser för barn på flykt. Sms:a Akut100 till 72911 för att skänka 100 kronor. Du kan ge valfri summa till plusgiro 902003-3 eller bankgiro 902-0033.
Läkare utan Gränser patrullerar Medelhavet med egna fartyg för att rädda flyktingar ur havet. Sms:a KATASTROF till 72979 och skänk 50 kronor genom din mobilräkning varje månad eller swisha valfritt belopp till 9006032.
För att stödja Radiohjälpens insamling: sms:a FLYKT till 72 999, ring 0900-25 100 för att ge 100 kr, swisha valfritt belopp till 9019506, skriv FLYKT som meddelande eller betala till Radiohjälpens pg 901950-6 och bg 901-9506, märk inbetalningen FLYKT.
"Vi gör vad vi kan" är ett ideellt initiativ för att samla förnödenheter till flyktingar som kommit till grekiska Lesbos. På torsdagseftermiddagen hade de fått in 3,6 miljoner kronor. 
Ett så kallat 90-konto, där postgironumret börjar på 90, garanterar att insamlingen är seriös. Privata insamlingar av lokala eldsjälar kan vara lika bra, men det ställer högre krav på dig att kolla att bidraget hamnar rätt.
 

Bidra med din tid

Volontärbyrån förmedlar kontakt mellan engagerade människor och ideella organisationer. Just nu annonserar bland annat Kompis Sverige efter frivilliga i Lund som vill bli medmänniska eller kompis till nyanlända flyktingar, Röda korsets ungdomsförbund söker aktivitetsledare för ensamkommande flyktingbarn och Ensamkommandes förbund söker siminstruktör i Malmö för nyanlända tjejer.
Hjälporganisationen Individuell Människohjälp (IM) i Lund har arbete för nyanlända flyktingbarn och deras familjer, och det behövs volontärer. Läs mer på Manniskohjalp.se.
Röda Korset och Rädda Barnens lokalavdelningar har stort behov av volontärer som kan hjälpa till på asylboenden med allt från lek och pyssel till läxor och språkundervisning.
Retoy söker volontärer till bytesdagar för leksaker, där man även kan skänka leksaker till boenden.
Kommunerna är i stort behov av bland annat familjehem, jourhem, kontaktpersoner och gode män. Mer information om hur du kan hjälpa finns på Malmö stad och respektive kommuns hemsida.
 

Skänk prylar

Seveds fotbollsklubb i Malmö samlar in kläder till ensamkommande barn och ungdomar. Klädernas tas emot den 7:e till 11:e september klockan 16-18 på Mötesplats Seved, samt på Heleneholms IP den 12/9 kl 12-15 och den 13/9 kl 12-16.
Vi gör vad vi kan – Malmö!
Insamling av kläder och prylar i Malmö
Vi gör vad vi kan – Kävlinge
Insamling av kläder och prylar i Hofterup 6 september
Vi gör vad vi kan Ängelholm
Insamling av kläder och prylar i Ängelholm med omnejd

Höj din röst

Refugees welcome - manifestation i Malmö för ett humant flyktingmottagande
Söndagen den 13 september anordnas en manifestation med just det budskapet. På Facebook skriver arrangörerna att man "vill visa att vi är fler som står upp för ett humant Europa, ett Europa öppet för de som söker skydd." Arr: Grön Ungdom Malmö, Liberala Ungdomsförbundet Malmö, SSU Malmö, Vänsterpartiet, Seveds FK
På Rädda Barnens hemsida kan du skriva på ett upprop mot att barn dör på flykt över Medelhavet. 
Läs alla artiklar om: Flyktingkatastrofen
Gå till toppen