Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

"Alla som försöker är vinnare"

Goalball, rullstolsbasket och hinderbana. I veckan har kommunens sjundeklassare fått prova på inkluderande idrotter som funkar för alla.

Klockan är lite före tio och på basketbollsplanen vid Toftaskolan är där full aktivitet. Två lag möter varandra i basket. Egentligen är det som vilken idrottslektion som helst, men med en stor skillnad – spelarna gör upp i rullstol.
– I början fattade jag inte alls hur jag skulle svänga eller så men nu har jag blivit bättre, säger Linnea Bergsten i klass 7B efter att hon rest sig upp och klivit ur stolen under ett byte.
Att få koll påtekniken var inte helt lätt. Inga fötter i marken och två händer för att kunna ta sig framåt i rullstolen. Samtidigt gäller det att hålla koll på bollen och träffa korgen.
Leonard Böcker, också han från 7B, tyckte att det var roligt men tufft.
– Det var väldigt tungt och man blev väldigt trött i armarna, säger han.
I år är det elfte året som idrottsledare från organisationen "Alla kan" åker runt på kommunens skolor för att låta elever prova på handikappidrotter. Speciellt aktiviteterna i rullstol går hem.
– Framförallt tycker många att det är roligt att få testa på nya saker, säger Andreas Söderkvist som har varit med de senaste fyra åren från Alla kan.
Målet med aktiviteterna är att inspirera eleverna och skapa en större förståelse för mångfald.
– Inkluderande idrott, där alla kan delta oavsett funktionsnedsättning, behövs för att öka förståelsen och få bort utanförskapet för människor med olika funktionsnedsättningar, säger Andreas Söderkvist.
Utöver att få prova på handikappidrotter har sjundeklassarna även fått lyssna på föreläsningar om dolda funktionshinder och vikten av mångfald och tolerans.
Linnea Bergsten är hitintills nöjd med dagen.
– Det är jättekul att man får prova på något nytt och uppleva hur andra har det. När man har provat själv är det lättare att förstå, säger hon.
Ute på basketbollsplanen börjar matchen närma sig slutet. Men vilket av lagen som vinner håller Pelle Sköldbäck, som leder spelet på plan, inte koll på.
– Alla som sätter sig i stolen och försöker är vinnare, säger han.
Gå till toppen