Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Gammal medicin renas i våtmark

Den allt större mängden läkemedelsrester vi kissar ut i avloppen ställer till problem för djuren i våra vattendrag. Men nu visar det sig att naturen själv kan rensa bort substanser som de kommunala reningsverken inte klarar av.

Per Magnus Ehde är forskare vid högskolan i Halmstad och arbetar med att testa hur våtmarker kan användas för att bryta ner läkemedel.Bild: Erland Vinberg / TT
Forskare har upptäckt att den biofilm som bildas under ytan på vattenlevande växter i våtmarker har en förmåga att bryta ner läkemedelsrester. För att ta reda på hur bra naturens egen reningsprocess faktiskt är genomförs nu tester i en kontrollerad våtmarksanläggning utanför Halmstad.
— Vi tillsätter läkemedel i de koncentrationer som kommer ut från ett kommunalt reningsverk, säger Per Magnus Ehde, universitetslektor i kemi vid högskolan i Halmstad, som leder forskningsprojektet.
Sex olika substanser — antibiotika, epilepsimedicin och fyra smärtstillande medel — ingår i testet. Det förorenade vattnet kommer att rinna genom olika typer av våtmark, och nya prover tas var femte dygn.
Forskarna tror att våtmarkerna på ett effektivt sätt kan oskadligöra flera av de substanser som lyckats passera de kommunala reningsverken. Och dessutom helt utan att tillsätta kemikalier.
— Vi hoppas kunna ge råd till de kommuner som vill anlägga dammar vid sina reningsverk, om hur de skall se ut för att vara så effektiva så möjligt, säger Ehde.
Gå till toppen