Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi håller på att skriva ytterligare ett mörkt kapitel i Europas historia.

Jag gjorde ett misstag i förra veckans krönika när jag jämförde Hx-festivalens general med BagdadBob. Jag föll för frestelsen att få till en kul och lite elak formulering. Jag borde ha lärt mig att den typen av stilistiska grepp riskerar att skapa pseudodebatter som tar fokus från den viktiga huvudfrågan.
Jag fick mina fiskar varma i sociala medier där ett antal människor tog uttrycket bokstavligt. Naturligtvis spelade Saddam Husseins hantlangare i en helt annan division och i ett oerhört mycket allvarligare sammanhang. Jag tror ändå att flertalet läsare begrep vad jag menade. BagdadBob är ett mer eller mindre vedertaget begrepp som används när någon framhärdar i en fråga där de flesta andra ser att det är precis tvärtom.
Jag ville skapa en debatt kring festivalens innehåll. Jag var rätt säker på att jag gav röst åt en majoritet av helsingborgarna i min krönika. Jag lyckades få till stånd både en pseudodebatt och en huvuddiskussion. Jag är enbart nöjd med det sistnämnda. I veckan har vi haft en omröstning på hd.se där tusentals människor deltagit. En förkrossande majoritet vill ha tillbaka den gamla Helsingborgsfestivalen med folkkära artister och fler öl&mattält. Till och med stadens politiker har börjat vackla. Det började med att centerns kommunalråd Jonny Cato Hansson gick ut i HD och kritiserade Hx-festivalen. Sedan var det socialdemokraternas Ingela Andersson som, i en direktsänd debatt med moderaternas Peter Danielsson på hd.se, deklarerade att hon föredrog den gamla Helsingborgsfestivalen. Peter Danielsson sträckte sig så långt att han ville ha båda.
Jag skrev att festivaldiskussionen var viktig. Men den bleknar till en minimal futilitet i jämförelse med flyktingsituationen i Mellanöstern, Nordafrika och Europa. Av Syriens 20 miljoner invånare är tolv miljoner på flykt, inom landet eller i utlandet. Bara 250 000 har kommit till Europa, där många länder gör vad de kan för att hindra dem att komma in. Vi håller på att skriva ytterligare ett mörkt kapitel i Europas historia, som nästa generation kommer att ge oss skulden för.
Det finns en människa bakom varje siffra. Om Sverige hamnade i krig skulle jag också försöka rädda min familj från att dödas eller drabbas av skoningslöst barbari. Jag skulle förmodligen också vara så desperat att jag lät mig låsas in i en lufttom lastbil eller under däck i en utrangerad båt på Medelhavet – om det bara fanns en strimma av hopp att jag och familjen skulle överleva.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen