Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstverk fiskar efter mer miljömedvetande

Det ser ut som en fisk men består av saker människor slängt. Konstverket Golden Bream är i stan.

En fisk på torra land. Ett konstverk av det annorlunda slaget står nu på kajen utanför Knutpunkten. Det ska få oss att tänka på miljön men också minnas saker ur vårt förflutna.Bild: Mats Roslund
Den jättelika färgglada braxen som står vid Kungstrapporna utanför Knutpunkten är både ett konstverk och en uppmaning att ta bättre hand om vår miljö.
Fisken som byggts i Helsingör ska ställas upp på flera platser runt Öresund under året för att sätta fokus på miljöfrågorna.
Beståndsdelarna är saker som slängts av människor. Mycket är plast men den som tittar noga kan också finna exempelvis en skida.
Att det är mycket plast hänger samman med att konstnärerna också vill kasta ljus på det faktum att våra hav förorenas av just plast.
Men de många olika beståndsdelarna ska också få betraktarna att minnas händelser ur sina egna liv knutna till liknande saker.
Konstverket byggdes i augusti förra året i Helsingör av två japanska konstnärer tillsammans med lokala medhjälpare. Att de bygger lokalt tillsammans med folk på plats är en del av konceptet.
Fisken kommer närmast från Köge, söder om Köpenhamn, där det stått i två månader.
Fisken är ett samarbete mellan Öresundsakvariet i Helsingör, Helsingörs kommun och Kunst og Byrum i Helsingör.
Fisken är byggd i en teknik som kallas, Yodogawa, som innebär att man använder slängda saker som beståndsdelar.
Tekniken skapades av Hideaki Shibata och Kazuya Matsunaga 2003 då de byggde saker av sådant som flutit i land från floden Yodogawa som rinner genom Osaka i Japan.
Gå till toppen