Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flyktingar släpptes iväg av dansk polis

Drygt 200 flyktingar som suttit fast på två danska tåg i Rødbyhavn fick vid halv tio på onsdagskvällen löfte av den danska polisen om att få lämna platsen.

Tågen hade kommit från Tyskland med flyktingar och hade stoppats i Rödby av polisen.
Flyktingarna ville inte lämna tåget som var på väg till Köpenhamn för att bli identifierade. De ville fortsätta direkt till Sverige. 
Men på kvällen kom besked om att flyktingarna och ett av tågen skulle släppas iväg.
– Jag vet inte vem som fattat beslutet. Vi fick ett meddelande av våra chefer. Vi ska kort registrera folk och sen får de åka som de vill, med tåg eller med bil, säger polisen Peter Olesen.
Vid 22-tiden släpptes passagerna ut från det ena tåget och många av dem sprang till bilar tillhörande danska privatpersoner som stod och väntade utanför stationen. Det andra tåget skulle köra 22.45, men kom inte iväg på grund av tekniska problem. 
Poliser på platsen sa till flyktingarna att ett en överenskommelse hade gjorts mellan Danmark och Sverige. Avtalet skulle ge flyktingarna fri lejd norrut och det ena av de kvarhållna tågen skulle köra mot Köpenhamn.
Uppgifterna om en uppgörelse mellan Danmark och Sverige tillbakavisades dock av den danska integrationsministern Inger Støjberg i en intervju med DR. Från den svenska sidan kände varken Migrationsverket eller UD till någon uppgörelse.
Danska poliser på plats hänvisade senare under kvällen till Rigspolitiet, den danska motsvarigheten till Rikspolisstyrelsen, och hävdade att beslutet gällde hela Danmark. Även detta är uppgifter som inte kunnat bekräftas från högre ort.
Färjetrafiken mellan Rödby och Puttgarden stoppades under större delen av onsdagen av dansk polis. Senare stoppades all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark på obestämd tid.
Under flera dagar har Rödby präglats av en kaotisk flyktingsituation. Danska myndigheter har misslyckats med att registrera och ta fingeravtryck på nyanlända flyktingar, som hellre fotvandrat mot Sverige.
De två stoppade tågen med totalt cirka 250 flyktingar, många av dem barn, var omgivna av avspärrningar.
När ett av barnen på tåget lämnade det med sin mamma för att leka en liten stund rusade en man genom avspärrningen med utsträckta armar.
Polisen försökte först stoppa honom, men från åskådarna utanför avspärrningarna ropade flera:
– Det är hans barn! Det är hans barn!
Sedan satt pappan och han lilla barn i 6-årsåldern på asfalten och kramade varandra.
– Han kom till Danmark för två år sedan och har inte sett sin familj igen förrän nu, säger Argjira Krasnic som bor i Köpenhamn och känner mannen.
En buss som var på väg till Malmö stoppades av polisen under onsdagen och 40-50 flyktingar fick kliva av. Flera kvinnor i familjerna som gick av grät. Polisen sa att flyktingarna stoppats för att de skulle registreras på centret i Rödby.
Polisen uppger att de under onsdagen förhandlade med flyktingarna på tåget.
– Vi hoppas att vi kan komma fram till en lösning som inte kräver konfrontation, sa vice polisinspektör Søren Ravn-Nielsen.
Hur länge kan ni förhandla?
– Det vet jag inte. Men det är så vi jobbar, med dialog. De kommer inte att komma till Sverige utan att registrera sig i Danmark.
Runt 25-30 personer hoppade av tåget under dagen och smet från de väntande danska poliserna.
– De flesta är gripna och de är på registreringsstationen, säger Søren Ravn-Nielsen.
Vid 21-tiden var det oroligt när många försökte ta sig fram till de avspärrade tågen. Poliser med hund försökte stoppa dem. Men senare släpptes flyktingarna iväg. 
Många danska frivilliga var på plats för att hjälpa och stötta flyktingarna. En av dem var Önder som kommer från Helsingör.
– Det här är förskräckligt. De här människorna vill till Sverige och det kan jag förstå. Sverige är ett internationellt land. Danmark är väldigt nationellt, säger han.
Motorvägen E45 genom Sönderjylland stängdes under onsdagen av sedan en grupp migranter inlett en lång fotvandring. Också längs motorvägen från Rödby till Köpenhamn pågick sådana fotvandringar.
Strax efter 13-tiden på onsdagen ledde detta till att dansk polis beordrade färjebolaget Scandlines att stoppa färjetrafiken mellan Puttgarden och Rödby.
Färjetrafiken mellan Rödby och Puttgarden stoppades av dansk polis tidigt på onsdagseftermiddagen. Senare stoppades all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark.
Ett fartyg låg under dagen kvar ute till sjöss och gick inte in till dansk hamn. Passagerarna ombord visste inte när färjeresan kunde ta slut.
Efter en dryg timme gick färjan in till hamn. Ett 50-tal poliser gick då ombord och sökte sig omedelbart ner till tågdäck.
– Det kändes som att komma till en polisstat. Det var en obehaglig känsla när bogvisiret åkte upp och vi möttes av ett 50-tal väntande poliser, säger Malmöbon Björn Wahlström som ostört kunde köra av med sin bil i Rödby.
Färjorna över Fehmarn Bält tar nu bara med bilar och bussar. Tåg och gående passagerare släpps inte längre ombord.
Även i tisdags upphörde trafiken under några timmar i väntan på att polisen i Rödby skulle få förstärkningar från Köpenhamnsområdet.
Den danska polisen uppmanar bilister att inte transportera flyktingar från Rödby norrut genom Danmark för att underlätta resan mot Sverige. Enligt uppmaningarna bör sådana bilister vara medvetna om att de därmed bryter mot den danska utlänningslagen och kan bli dömda för människosmuggling.
Gå till toppen