Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Nya cykelgaraget försenas av föroreningar i marken

Ett låsbart cykelgarage vid stationen skulle stå färdigt redan i sommar. Men bygget har inte ens kommit igång.

Så här kommer cykelgaraget att se ut. Här ska man kunna hyra en plats. Dörren är låsbar och kan kopplas till Jojo-kortet.Bild: Omni trafikmiljö
Det är provtagningar i marken som har fördröjt processen.
– I och med att platsen är belägen inom järnvägsområdet kan det finnas föroreningar i marken, säger gatuingenjör Kerstin Strömberg.
Nu har provsvaren kommit. De visar att föroreningar finns, men inte i sådan koncentration att Naturvårdsverkets generella riktvärden överskrids för mindre känslig markanvändning.
– Vi bedömer att det blir ganska enkelt att åtgärda. Vi får schakta bort de förorenade massorna till deponi, säger Kerstin Strömberg.
Hon räknar med att det arbetet kan ta ett par veckor och sedan kan markarbetet genomföras.
– Själva monteringen av cykelgaraget går snabbt. Jag skulle tro att allt står klart i månadsskiftet oktober–november, säger hon.
Byggnaden köps färdig och monteras på den befintliga cykelparkeringen söder om stationen. Det låsbara förrådet ska ge plats till 85 cyklar. Utanför ska det bli en cykelparkering för ytterligare 60–70 cyklar.
I cykelgaraget ska det också finnas förvaringsboxar och laddningsmöjligheter för elcyklar. Och garaget ska hållas låst.
– Vi kommer att upphandla ett låssystem där användarna betalar en månatlig avgift. Det finns ett system som kopplas till Jojo-kortet som har prövats på några ställen, säger Kerstin Strömberg.
Kostnaden är beräknad till 650 000 kronor, men blir något högre på grund av marksaneringen. Ängelholms kommun och Skånetrafiken står gemensamt för hela kostnaden.
Gå till toppen