Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skulptören låter nostalgin ta plats på första parkett

En ruffagubbe som tar igen sig i hamnen, ett barn som väntar på sin pappa på stranden. Jonas Högströms skulpturer skildrar Kullabygdens historia.

"Ruffagubben" i Mölle hamn kom till tack vare en donation från privatpersoner.
 
Fiskargubben som sitter på bänken vid ruffen i Mölles hamn är en av Jonas Högströms senaste verk. I somras kom bronsskulpturen på plats.
Ett av hans kommande projekt är en skulptur i Lerberget som byaföreningen har startat en insamling för att finansiera.
– Det var platsen som gjorde att jag valde motivet. Det handlar om att man går ut till vattnet och spejar efter båtar, säger Jonas Högström som själv är uppvuxen i Lerberget.
På skissen för Lerbergets utsmyckning står en kvinna med ett barn på axlarna och spanar ut över havet. Skulpturen har fått namnet "Pappa kom hem", och anspelar inte bara på saknade sjömän.
– Det är mycket skilsmässor i dag, många som undrar var människor blir av. Det är ett modernt stuk med ett tidlöst innehåll.
Jonas Högströms verk kan också ses bland annat i Vikens hamn och vid Brunnby kyrka.
– Det är ofta nostalgiönskemål från beställarna, säger han.
200 000 kronor behöver byaföreningen i Lerberget samla ihop för att finansiera skulpturen. Inga problem, menar föreningens Lennart Ohlsson.
– Vi gör som vi brukar i Lerberget, vi samlar in. Det har vi gjort för att finansiera en badbrygga och segelbåtar till ungdomarna.
Nästa sommar är tanken att skulpturen ska vara på plats i hamnen, och påminna om en sorglig bit sjöfartshistoria.
– Det är många som omkommit ute i vattnet genom åren, säger Lennart Ohlsson.
 
Första skissen för "Pappa kom hem".
Gå till toppen