Höganäs

Vingården bygger nätverk av butiker

Tidningen hängde med på en märklig export/importtur med Anette och Jonas Ivarsson från Arilds vingård. Nu drar de igång försäljning i större skala utan Systembolagets inblandning – bland annat i Saluhallen.

En utmaning mot Systembolaget. Ja, men också enkel matematik för överlevnad.
– I fjol gjorde vi 10 000 liter vin. Om fem år gör vi 100 000 liter. Vi måste hitta nya kanaler för att sälja. Detta är en väg, säger Jonas Ivarsson.
Vägen via Systembolaget har de valt bort av flera skäl. Till exempel för att de då inte själva kan styra vilka produkter som ska sättas på marknaden och var. Men också för att de vill bidra till att bryta systemets monopol.
– Detta är mycket roligare och det är det som är drivkraften. Vi vill ha våra kunder som just våra kunder, säger Anette Ivarsson.
I sommar startade familjen det danska försöket i liten skala via det nystartade danska företaget Ivarsson wine på Strandgade i Helsingör. Via webb eller på vingården har kunderna kunnat beställa vin och sprit och sedan hämta ut det, ofta samma dag, på vingården i Arild.
Försöket slog väl ut och nu bygger man vidare. Tre nya butiker/utlämningsställen dras igång. Saluhallen i Höganäs kommer att ha en sådan butik, Jonas Ivarssons bensinmack i Veberöd en, och en tredje etableras på St Eriksplan i Stockholm.
– Hoppas att det kan bidra till att folk börjar prata och fundera kring systembolagets monopol. Folkhälsoargumentet håller inte längre – vem är det som bidrar till att det dricks mer alkohol genom all försäljning av baginbox-vin? säger Anette.
Tidningen hängde med på den byråkratiskt avancerade resan en dag i veckan som gick.
Efter en koll av beställningar i datorn bärs varor som saknas på danska sidan ut från det svenska skatteupplaget och noteras noga för den kommande deklarationen av vad som exporterats. Drycker och vingårdens eldrivna paketcykel lastas i varubilen.
– Jag brukar parkera på ett industriområde i Helsingborg där man står billigt, lasta av och cykla till färjan. Det är smidigt och billigt - cykeln får man ju ta gratis, säger Anette.
I Helsingör finns butiken bekvämt nära, granne med Strandgades vinhandel, som fixat källarlokalen i grannhuset åt dem.
– Vi har renoverat och har bara varit igång i några veckor än så länge. Tanken är att försöka ha öppet på helgerna, men när vi inte är där så säljer Strandgades vinhandel våra varor, säger Jonas.
I butiken säljer de, utöver vin, druvdestillat och snaps från Arild, även en del vin från små familjeägda gårdar på andra håll i Europa.
– Sådant vi har hittat på vingårdar vi har besökt – små gårdar som jobbar som vi själva gör, inget som finns på systemet, säger Jonas.
Varorna på cykelflaket bärs längst in i lokalen genom dörren till det danska skatteupplaget. I nästa steg bärs flaskorna ut i butiken och anmäls då för beskattning i Danmark. Så plockas beställningarna samman och lådorna lastas på cykeln för återexport till utlämningsplatserna i Sverige. För det krävs också att familjens danska företag har distributionstillstånd i Sverige.
– Så skattar man och momsar varorna i Sverige. När det danska företaget gör sin skattedeklaration så får de dra av den danska skatten på exporterade varor, säger Jonas Ivarsson. Vi anlitade jurist till en början, men nu klarar vi av allt själva. Men på sikt behöver vi nog anställa någon.
Eva Dahlberg är glad att kunna komplettera Saluhallens utbud. Lite knixigt är det dock. Beställa kan kunderna göra var som helst utan restriktioner, med utlämning är det en annan sak.
– Vi får inte ta in varorna i lokaler där vi har serveringstillstånd och det har vi ju i såväl Saluhallen som restaurangen och caféet. Men det ska vi lösa, säger Eva Dahlberg.
Företag: Arilds vingård.
Ägare: Familjen Ivarsson.
Startat: 2007.
Anställda: Tre plus säsongsarbetare.
Arealer: Skördar på 13 hektar i dag, ytterligare sju är på gång.
Övrigt: Restaurang sedan 2011 och hotell.
På gång: I vinter startar produktion av whisky.
Gå till toppen