Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anade du hur stort det skulle bli?

Sara Jansson, som startade insamlingen till flyktingar "Vi gör vad vi kan - Ängelholm".

Sara Jansson, med sönerna Hugo och Petter, har packat ryggsäckar med förnödenheter till flyktingar.Bild: Albin Brönmark
– Nej, verkligen inte! En vecka har gått och det känns som ett helt år. Jag trodde aldrig att jag skulle få en sådan respons på mitt inlägg på Facebook. Att folk skulle ta det på allvar och öppna sina garderober, plånböcker och hjärtan.
Hur tänkte du?
– När jag läste tidningen och såg bilden på den treårige döde pojken såg jag mina egna pojkar ligga där. Jag kände en sådan sorg och ville göra något, en insamling kanske.
Det var alltså inge genomtänkt idé?
– Nej, men jag fick svar direkt: "När börjar vi?" På lördagen strömmade folk till i ösregn med gåvor som fyllde en hel lokal. Och alla som slöt upp hjälpte till att lasta och stortera. Jag, som bara var hemma och mammaledig, skulle försöka knyta ihop femtio uppgifter och svara på alla frågor - det bara snurrade till slut.
Ångrar du dig?
– Nej, aldrig! Jag är bara så tacksam för att det inte är jag och min familj som är på flykt, utan att jag istället får hjälpa. Min familj och vänner har ställt upp och stöttat. Nu ska vi redovisa pengarna som flödat in och se hur vi kan organisera vårt fortsatta arbete.
Har du lärt dig något?
– Oj, massor! Jag känner framför allt att det är det här som jag vill jobba med i framtiden. Som butikschef på MQ kan jag hjälpa folk att hitta sin stil. Men jag vill hellre hjälpa folk att hitta sina liv!
Gå till toppen