Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer listeriaskinka levererades till Ica Oj

Skinkpaketet som Ulf Degerman köpte på onsdagen ingick i det parti som listeriaklassades redan i lördags.
Enligt Ica Ojs butikschef ligger felet hos leverantören.

Livsmedelsproducenten HK Scan återkallade stora partier charkuterier av märket 'Pärsons' efter ett listerialarm i företagets anläggning i Halmstad. Det handlade om tusentals förpackningar som hade spritts över hela Sverige.Bild: HKScan / TT
Ulf Degerman var på Ica Oj i onsdags förmiddag och handlade. Bland annat köpte han ett paket av Scans Pärson-skinka.
När han kom hem kollade hans fru närmare på bäst före-datumet.
Där stod den 30 september, samma datum som gällde för listerialarmet de hade läst om i söndagstidningen.
– Det var en himla tur att hon tittade efter, för jag hade inte gjort det, säger Ulf Degerman.
Han ringde butiken där man menade att det omöjligt kunde ha sålts sådana skinkpaket. Då tog Ulf Degerman med sig paketet till Ica Oj och personalen såg att det stämde.
Enligt butikschef Stefan Wig har det blivit fel hos leverantören, Icas centrallager.
Rutinmässigt gick direkt efter larmet ett automatiskt stopp ut i Icas datasystem som även spärrar köp i kassorna.
När varan är undanplockad hävs stoppet för att samma produkt, men från nya smittfria partier, ska kunna köpas in.
– Sedan har ändå just denna skinka levererats till oss. Och då var det annan personal som packade upp varorna, inte charkansvarig som kände till larmet, säger Stefan Wig.
Han uppger att alla skinkpaket som ingick i det aktuella partiet plockades undan från hyllan direkt efter att butiken fått kännedom om hur det gått till vid Ulf Degermans inköp.
Eftersom paketen ligger i lådor om tolv stycken och det fanns elva kvar, är Stefan Wig säker på att ingen annan har hunnit handla skinkan.
– Jag har jobbat i branschen i 13 år, men har aldrig varit med om något sådant här.
Stefan Wig uppger att han ska kontakta Ica centralt. HD sökte information därifrån under torsdagseftermiddagen, men ingen ansvarig fanns tillgänglig.

Listerialarmet

Lördagen den 5 september återkallade HK Scan flera charkprodukter av varumärket Pärsons. Förpackningarna med bäst före-datum 150930 hade gått ut över hela landet.
Smittan spårades i helgen till ett parti tysk skinka som skulle destrueras. Sanering har skett på Scans anläggning i Halmstad som producerade pålägget.
Listeriabakterier kan ge sjukdomen listerios hos människor. Vuxna kan få hjärnhinneinflammation eller bakterieinfektion i blodet, vilket måste behandlas med antibiotika. Hos gravida kan fostret ta skada.
Gå till toppen