Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Regeringen vill motverka tiggande

Regeringarna i Sverige och Rumänien vill att människor ger pengar till organisationer i hemländerna i stället för att lägga dem i tiggarnas muggar.
Men romer som kommit hit för att tigga har svårt att lita på att hjälpen i hemlandet kommer fram.

Mihaiela Tamas och Georgina Miu säger att de har svårt att lita på att hjälp i deras hemland Rumänien verkligen kommer fram. Korruptionen där gör att pengar försvinner på vägen, förklarar de.Bild: Janerik Henriksson/TT
— Det vore bra om vi fick hjälp hemma. Men då måste den gå direkt till oss, och inte via vår politiker. Då försvinner den bara, säger Georgina Miu, som sitter med sin pappmugg utanför en butik i Stockholm.
Bredvid henne sitter Mihaiela Tamas. Båda har småbarn hemma i Merisani i Rumänien. De berättar att de får dåligt samvete när de äter mat som de får här, eftersom barnen hemma inte har någon. Tidigare har de jobbat i Rumänien, men nu har det blivit svårt.
— Jag skulle hellre jobba hemma i Rumänien än att sitta här. Med vad som helst, tänk om någon kunde starta ett företag där vi kunde få jobb, säger Mihaiela Tamas.
Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) tycker att situationen med tiggande människor på Sveriges gator är ohållbar. Hon uppmanar nu svenskarna att ge pengar till organisationer som arbetar i Rumänien, som alternativ till att lägga dem i en mugg på gatan.
— Varje individ i Sverige ska avgöra hur och om man vill hjälpa. Men jag är övertygad om att pengarna gör mer nytta på ett mer hållbart och långsiktigt sätt om de förmedlas genom organisationer som har bred kunskap om och erfarenhet av arbete lokalt i Rumänien, säger Regnér.
Ciprian Necula, rumänsk statssekreterare med ansvar för EU-fonder, stödjer den linjen.
— Att tigga blir ett yrke. Ger du pengar till dem hjälper du dem inte utan uppmuntrar dem till att inta en förödmjukande position i förhållande till andra, säger Necula.
Hjälporganisationerna Röda Korset, Frälsningsarmén och Stadsmissionen, som alla har hjälpinsatser både i Sverige och i hemländerna, anser att hjälp behövs både här och där.
— Man måste göra både och, annars visar man inte barmhärtighet, säger Marika Markovits, ordförande i riksföreningen Sveriges stadsmissioner.
De som sitter på gatorna vill inte tigga, förklarar hon.
— Alla vill hellre arbeta. Många av dessa som är här nu har tidigare kunnat försörja sig i sina hemländer, men den ekonomiska krisen i Europa har gjort att de inte längre kan det, säger Marika Markovits.
Gå till toppen