Kultur

Krig och kärlek

Abd Kateilah, du lär mig att kärleken inte vet några gränser men att gränserna alltid försöker stoppa kärleken. Du träffade din fästmö i Malaysia när du var 20. Hon är spanjorska och hon är kärleken i ditt liv.
Elina Pahnke.
Du ville gifta dig men behövde dina papper från Syrien så du återvände och nu står vi här på Lesbos, Abd Kateilah, och ingenting och allting murar in dig. Bort från henne.
Du har solglasögon och en magväska, du är 23 år gammal och du vill gifta dig. Du har tillfångatagits av militären, du har burats in av Islamiska staten. Du åkte till kriget för att komma närmare henne.
Abd Kateilah du lär mig om kärlek, den dagen jag älskar som du ska jag vara lycklig. Den dagen du kan resa som jag blir du lycklig.
Vi går mot havet och du tar mig i handen för att ställa mig i mitten av alla familjer som vill åka med färjan till Aten. Alla flyttar på sig. De vet att polisen inte slår dem lika hårt om de ser min kamera.
Ni vill alla härifrån.
Jag frågar dig: vad är det första du kommer att göra när du träffar henne? Det verkar som att tanken exploderar i ditt huvud, att allt du vill säga till henne inte får plats inom dig men du ler. Trots att du pressas mot den grind som står mellan dig och färjan som tar dig mot Europas fastland så ler du.
Du ska åka till Tyskland och ni kommer att gifta er direkt.
Ni kommer inte orka vänta tills ni flyttar till Spanien, detta land som kommer att bli ditt nya hem.
Gå till toppen