Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi visar att svenskhet är att vara human, tolerant och solidarisk.

I mitt jobb är det lätt att bli cynisk och få en förvrängd världsbild. Nyhetsflödet domineras av eländes elände. I mejlkorgen blandas trevliga och välmenande mejl med fanatiska, obehagliga och rent stolliga. Det är när de sistnämnda tar överhand som jag kommer på mig att tvivla på mänskligheten.
Men den senaste veckan känns det som vi gått igenom ett reningsbad. Jag har återfått tron på att de allra flesta människor är goda och vill väl.
Så många skänker pengar. Så många vill hjälpa. Så många gör något. Vi visar att svenskhet är att vara human, tolerant och solidarisk.
För första gången på länge känns det som om de goda krafterna i samhället tar tillbaka förlorad mark.
En liten död pojke på en strand i Turkiet har fått oss att prata om människor istället för siffror. Låt det förbli så.
Självklart ska flyktingmottagandet och integrationspolitiken kunna diskuteras, men diskussionen måste bygga på fakta och inte på lögner, spekulationer och rykten. Alla har ett ansvar för att tagga ner tonläget. Hot och hat främjar ingen.
Visionen om det goda folkhemmet byggde efterkrigstidens Sverige. Samarbete och samförstånd förde samhället framåt, inte oförsonlig konfrontation.
Internationellt önskar jag att maktens män – de galnaste är nästan alltid män – lyssnade på John Lennons naiva, men ändå geniala, vers från Imagine 1971:
”Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill and die for
And no religion too”
You may say I’m a dreamer, fortsatte Lennon.
Hellre drömmar än uppgivenhet. John Lennon sjöng om ett globalt folkhem där vi bryr oss om varandra oavsett nationalitet eller etnisk bakgrund.
Vem kunde tro att Angela Merkel på sätt och vis skulle bli den främsta uttolkaren av Lennons text? Hon har framträtt som en global Per Albin för vår tid när hon betonat det europeiska ansvaret för att hjälpa människor på flykt.
Citatet ”Kunde vi rädda bankerna kan vi rädda flyktingarna” är redan en klassiker. Det är retorik på Churchillnivå. Om Winston Churchill var 1900-talets viktigaste europeiske ledare är Merkel utan konkurrens just nu.
I medievärlden är det tvära kast mellan viktigt och mindre viktigt, mellan högt och lågt. Kan inte låta bli att avslutningsvis slå ett slag för vår webb-TV från Bahnhof i torsdags kväll där vår duktiga sportredaktion ställde både seriösa och oseriösa frågor till Rögles spelare och tränare. Kul att så många supportrar följde direktsändningen på plats eller på internet. Det går förstås att se den i efterhand på hd.se.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen