Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Urusla lån bakom börsfall i Shanghai

Miljoner kineser lånar pengar utan säkerhet för att investera på Shanghaibörsen. När börsen faller skapas en dominoeffekt där både småsparare och staten är förlorare. Låneföretagen verkar däremot klara sig skadefria.

Kineser lånar tusentals miljarder hos skuggbanker för att investera på börsen. ARKIVBILD.Bild: AP / TT
I den nordliga kinesiska provinsen Hebei, känd som rostbältet, norr om Peking håller ett låneföretag på att gå i konkurs. I ett brev till myndigheterna som citeras i Financial Times, vädjar investerarna bakom banken att staten ska skjuta till kapital och rädda verksamheten. Gör myndigheterna inte det uppstår social oro, skriver investerarna.
Företaget i Hebei är en så kallad skuggbank, en finansiell verksamhet som står utanför den reglerade bankmarknaden. Det är en långivare som med låg säkerhet och hög ränta lånar ut pengar till privatpersoner och företag som inte kan eller får ta vanliga lån. Marknaden omsätter tusentals miljarder och en stor del av lånen sker enkelt på nätet med några musklick.
Enligt Bloomberg News lånades det fram till i juli, då reglerna ändrades, 1 200 miljarder yuan, motsvarande nära 1 500 miljarder kronor via webben. Pengar som investerades på Shanghaibörsen.
— Det är personer och företag som man inte säkert vet om de kan betala tillbaka som får låna pengar. Det är lite som att ge ett sms-lån, säger Kinaekonomen Kristina Sandklef till TT.
Börsraset innebar att ett värde på nära 17 000 miljarder kronor gick upp i rök. Enligt Sandklef startade det en kedjereaktion. Skuggbankerna krävde sina pengar tillbaka, vilket i sin tur tvingade många småsparare att sälja till förlust, vilket ledde till att skuggbankerna inte fick sina investeringar tillbaka och krävde att staten skulle täcka deras förluster. Vilket de gjorde.
Jun Fu, gästprofessor vid Harvard och expert på det kinesiska skuggbankssystemet, menar att skuggbankerna utsätter hela det finansiella systemet för mycket stor risk eftersom de ligger utanför statens kontroll.
— På grund av avsaknaden av regleringar kan skuggbankssystemet skapa systemiska risker mot hela finanssystemet och ekonomin. Det kan i värsta fall leda till en global finanskris likt den vi såg 2008, säger Jun Fu till TT.
Viral Acharya, professor vid Sterns handelshögskola i New York, är inne på samma spår. Shanghaibörsen fall är dock enligt honom en sund korrigering, det stora problemet är de statliga bankerna som har investerat i skuggbanksverksamheten. Om fler skuggbanker går i konkurs kommer de statliga bankerna att bli tvungna att hosta upp pengarna.
Och det kan bli ett problem för de redan hårt ansträngda bankerna, inte minst eftersom det handlar om summor i biljonklassen.
— Det verkar som om varje land behöver sin egen kris för att lära sig sin läxa, säger Acharya till Foreign Policy.
Gå till toppen