Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gränspolisen planerar för fulla gränskontroller

Gränspolisen planerar för möjligheten att införa fulla gränskontroller i bland annat Skåne.
Över trehundra poliser skulle behövas för att införa kontroller i Helsingborg, Malmö, Trelleborg och Ystad.

– Nu har vi immigrantströmmar. Då måste vi se över grundplaneringen och det gör vi nu, säger Stefan Hector, kommenderingschef.
Tyskland har tillfälligt infört gränskontroller som ett svar på flyktingströmmarna.
Enligt ett uttalande från statsminister Stefan Löfven under måndagen är det för närvarande inte aktuellt.
Men planeringen pågår för fullt.
– Det här är en åtgärd om vi skulle hamna där, det är ingen indikation på att vi hamnar där. Vi tänker oss att vi står fria från politiska utspel och annat. Det här är för att ta kunna ta hand om möjliga händelseutvecklingar, säger Stefan Hector.
Polismyndigheten har beslutat att flyktingströmmen till Sverige ska utgöra en så kallad särskild nationell händelse. Det ger polisen möjligheter att kraftsamla resurser.
Stefan Hector är kommenderingschef för insatserna. Han bedömer det inte som sannolikt att gränskontrollerna införs igen.
Men alla polisens regioner har ändå fått i uppdrag att planera för det.
Om det skulle införas gränskontroller igen är det mer sannolikt med region syd och väst och kanske Stockholm, menar Stefan Hector.
Det är regeringen som tar beslut om några gränskontroller ska införas.
Enligt en källa inom gränspolisen skulle det behövas 325 poliser för att införa kontroller i Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Ystad.
Utöver polismyndigheten är det bland annat säkerhetspolisen, Migrationsverket och Kustbevakningen som kan föra fram förslag om gränskontroller till regeringen.
– Det kan göras med hänsyn till ordning och säkerhet. Då är det myndigheterna som aktualiserar frågan hos regeringen, säger Stefan Hector.
– Chefen för polismyndigheten kan fatta beslut om man inte kan avvakta ett regeringsbeslut, men det ser jag inte framför mig. Här tror jag att man kan ha framförhållning.
Gå till toppen