Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Gifter i avloppsvattnet

Utsläpp av giftiga kemikalier i avloppsvattnet ställer till problem för Lundåkraverket. Senast i fredags fick vatten ledas förbi biosteget för att inte slå ut den biologiska reningsprocessen.

Bild: Fredrik Johansson (Arkiv)
Det är femte gången i år som miljontals liter avloppsvatten inte blir helt renat i Lundåkraverkets reningsbassänger.
Med hjälp av sitt varningssystem "toxicitetsmätaren" kan driftsansvariga på NSVA förhindra massdöd av bakterier, genom att leda förbi inkommande vatten till reningsverket.
– Den stora skillnaden är att du inte har kväverening när du förbileder under dessa timmar. Hade vi inte haft varningssystemet kunde vi i värsta fall vara utan kväverening i en månad, jämför driftschef Anders Jeppsson.
– Vi renar vattnet både mekaniskt och kemiskt även om vi förbileder det biologiska steget.
Samtidigt fortsätter de giftiga kemikalierna ut i Öresund.
– Vi kan inte rena gifter här, anläggningen är inte byggd för att rena gifter. Vi tar hand om spillvatten av hushållskaraktär, säger Anders Jeppsson.
Dagligen passerar cirka 12 000 kubikmeter, 12 miljoner liter, vatten genom Lundåkraverket och går sedan vidare ut i Lundåkrabukten, via Lundåkrahamnen.
I vattnet finns även halter av bland annat bly, kadmium, kvicksilver, zink, koppar, silver, arsenik, tenn, krom, kobolt, nickel och cyanid.
Allt enligt NVSA:s egna analyser av vatten uppströms reningsverket där det görs bedömningen att utslagningarna av reningsprocessen beror på ett eller flera externa utsläpp i det kommunala spillvattennätet.
Källan är inte hittad. Här pågår spårningsarbete.
– Vi har tagit prover som visar att det kommer från varvsområdet i Landskrona, men vem det är som släpper ut det vet vi inte, säger Anders Jeppsson.
Förutom fredagens förbiledning av cirka 3 500 kubikmeter vatten har dessa i år skett 22 och 24 april, 26 juni och 7 juli, om vardera 2 000 —3 500 kubikmeter vatten.
Gå till toppen