Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingvar Wenehed har många bollar i luften

Ingvar Wenehed kom till en vingklippt fotbollsförening i tredje divisionen. Snart förvandlade han – låt vara med hjälp av någon tränare och en och annan spelare – Helsingborgs IF till svenska mästare. Nu fyller han 85 år.

I arbetarstadsdelen Värnhem var det ekonomiska utrymmet begränsat och studier ingen självklarhet. Men kristendomsläraren lyckades övertyga en skeptisk pappa om att låta sonen Ingvar fortsätta på gossläroverket.
– Jag såg i en broschyr att man sökte landsfiskaler, och tack vare ett doktorandstipendium kunde jag fullfölja juridikstudierna i Stockholm.
Ingvar Wenehed fick anställning vid Lunds tingsrätt, men blev snart erbjuden jobb inom Tetra Pak. Där avancerade han raskt till vice vd. Karriären fortsatte på Bulten Hallstahammar, med den ärofulla titeln bruksdisponent.
– Det var stor omställning att lämna det glada, unga och hurtfriska gänget i Lund för mer traditionell miljö.
Återigen lockade Skåne. Nu var det Aritmos, ett relativt okänt investmentbolag i Helsingborg, som erbjöd vd-posten.
– Många undrade om jag inte skulle flytta verksamheten till Stockholm. Jag lyssnade inte till de tonerna. Under min tid köpte vi konkurshotade Tretorn och räddade pensionsutfallet för 300 anställda, så något bra har man väl gjort. Dessutom blev vi majoritetsägare i tyska sportjätten Puma.
Det dröjde inte länge innan Ingvar Wenehed uppvaktades av HIF. Problemet var bara att han satt i Malmö FF:s styrelse. Det var en annan tid. Dna-profilen för ljusblå och rödblå supporters saknade den Jante-gen som dagens hardcorefans bär på, och som ibland får missunnsamhet att utvecklas till hat.
– Jag minns att MFF-ordföranden Hans Cavalli-Björkman, några spelare och jag satt och diskuterade. Vi var överens om att det skulle vara trevligt med allsvenska derbyn igen, och Cavalli undrade om det inte var dags för mig att göra något åt saken. ”Vi måste ha upp HIF”, sa han.
– När jag till slut tackade ja till att bli HIF-ordförande 1988 förstärktes laget omgående med Janne Möller och andra spelare med MFF-bakgrund. Det fanns rivalitet då också, men vi drog nytta av varandra och såg till fotbollens bästa. Min klara målsättning var att få HIF upp i allsvenskan och ut i världen.
När Ingvar Wenehed elva år senare lämnade hade första SM-guldet på 58 år precis säkrats och Europa väntade. Uppdraget var slutfört.
På tal om ädla metaller så har jubilaren en exklusiv fiskerulle av märket ABU Garcia i ett hörnskåp i paradvåningen. Den är guldbeklädd och finns i bara två varianter. Exemplaret i Helsingborg har 85-åringens namn ingraverat. Det andra har sin ägares namn, George Bush, präntat i gyllene bokstäver.
– Under min tid på Aritmos var jag ofta i USA. Jag hade köpt Monark-Stiga och när jag bläddrade i Newsweek såg jag en bild på dåvarande presidenten, George Bush senior, som stod och fiskade med företagets rulle.
Det här måste vi utnyttja, tänkte den förslagne Värnhemspågen.
– Vi skrev till Vita huset och frågade om vi fick komma över med vår senaste modell.
Presidentens män inte bara högg på betet, de svalde det också. Aritmosdelegationen var välkommen.
– Vi tog med en guldförgylld rulle och åkte iväg. Jag fick träffa presidenten och lämna över exemplaret. Sedan blev vi bjudna på te.
Lite starkare dryck serverades när Ingvar Wenehed, under sin Bultentid, frotterade sig med sovjetiska höjdare.
– Jag hade lärt känna Jurij Brezjnev när han var handelsattaché i Stockholm. Under en affärsresa till Moskva tog jag kontakt och undrade om han kunde ordna biljetter till en hockeymatch.
Därför satt Ingvar Wenehed bland flygvapenofficerare och armégeneraler i vip-rummet och skålade i cognac medan Sovjets Vingar och CSKA krigade nere på isen. Sedan bjöd Jurij Brezjnev på efterfest hemma. Plötsligt klev pappa Leonid, alltså kommunistpartiets generalsekreterare, in genom dörren. Så kom det sig att en bruksdisponent från Västmanlands skogar och Sovjetunionens högste ledare skakade hand, skålade, och samtalade om livets öden en kväll i Moskva.
Det har med andra ord hänt ett och annat på resan från Värnhemsgatan i Malmö till Drottninggatan i Helsingborg.

Ingvar Wenehed

Aktuell: Fyller 85 år den 15 september.
Familj: Dottern Catharina och två barnbarn. Änkling sedan 2012 då hustrun Margareta hastigt gick bort.
Bor: Lägenhet i Helsingborg och hus på Gran Canaria.
Kopplar av med: ”Jag läser mycket. Gärna svenska författare som Håkan Nesser, Liza Marklund, Henning Mankell, GW Persson och nyligen ’Det som inte dödar’ av David Lagercrantz. Jag förstår inte upprördheten över att han tog vid efter Stieg Larsson, speciellt som det gynnar stiftelsen Expo.”
Andra intressen: Kryssningar. Dubai och Kapstaden står på tur.
Firar 85-årsdagen: ”Med middag på Parapeten för ett 60-tal gamla vänner.”
Gå till toppen