Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Möt hösten med din trädgård

Släck inte ned täppan bara för att det blivit höst. Nu är det hög tid att plan(t)era för kommande säsonger. Trädgårdsentusiasten Per Hyllén slår ett slag för att dokumentera sin trädgård – och njuta av höstens blomprakt.

Kalendern visar höst, men jorden är fortfarande varm och luften fuktig. Hos trädgårdsentusiasten Per Hyllén, som driver gårdsbutiken Väla trädgårdar, ståtar sensommarblomster tillsammans med höstväxter.
– Det finns massor av växter att så nu, som blommar i år. Till exempel solhatt i alla dess former, höstflox, kärleksörter, höstaster och alunrot. För de som älskar lavendel finns en nästan likadan som heter perovskia, berättar Per.
Han visar gärna runt i sin gröna oas, som såhär års domineras av en färgskala som allt mer harmoniserar med den kommande lövfällningen.
– Bara för att hösten är här betyder inte det att man måste släcka ner trädgården. Du kan så mycket som går att äta senare i år, machésallad till exempel. Den står sig i frosten och vissnar inte.
Tack vare att frostnätterna ofta låter vänta på sig nere i Skåne jämfört med i övriga delar av landet, går det bra att dra ut på "den stora planteringsmånaden", menar Per.
– I september börjar man plantera, men jag brukar säga att det går bra att hålla på in i oktober, fram tills det att frosten infaller.
Framför allt är det vårlökarna som ska ner i jorden. En tumregel är att alla lökar som blommar från mars till maj, juni, ska planteras nu för att kunna rota sig innan de går i dvala.
– Pärlhyacinter, tulpaner, påsk - och pingstliljor hör till de vanligaste sorterna. Samma med krokusar och scilla, men de sätter man ut i gräset i stället för i rabatterna eftersom de sprider sig så lätt av sig själva.
För den som är ute efter ett utropstecken i trädgården, är alliumväxten något att satsa på, tipsar Per.
– Allium är otroligt fint i blandrabatten. De blir som dekorativa bollar som sticker upp från de övriga växterna, mellan 80 centimeter till två meter höga. Snyggt i kontrast till det mer ordnade.
Per brukar rekommendera att besöka plantskolorna tre gånger per säsong. Till påsk, midsommar och i september.
– På så sätt ser du till att skaffa dig något som gör att trädgården blommar så stor del av året som möjligt, säger Per som är ett stort fan av att planera och förbereda nästa års trädgård.
– Jag rekommenderar att föra trädgårdsdagbok. Det räcker med enkla skisser, det behöver inte vara på millimeterpapper som vi tosar gör. Dokumentera för att komma ihåg och dra lärdom av tidigare år.
Som ett komplement till trädgårdsdagboken – ta bilder, året runt. Inte bara för att föreviga dina gröna ögonstenar, utan framför allt för att kunna hålla ordning.
– Det är lätt att glömma var i rabatterna vi har sått. Växtetiketterna bleknar snabbt, klistra hellre in dem i dagboken. På så sätt kan du också kartlägga hur du ska sköta dina växter.
Per använder sig av checklistor på vad som ska göras, månad för månad. När senhöstens bestyr, som att städa ur växthus, tömma krukor, slangar och tvätta redskap, är över väntar en friare fas.
– November och december handlar mycket om planering. Då tittar man i frökataloger och plöjer igenom trädgårdsböcker och tidningar för att få inspiration. Den biten är minst lika rolig, men det dröjer innan vi är där.
Ingen stress för att "natta trädgården", alltså?
– Nej, vi måste njuta av det vi har runt omkring oss. Se bara på solrosorna, de slog ut ordentligt först häromveckan! säger Per Hyllén om de stora, lysande blommorna som skjuter i höjd intill husväggen.
Pers skötselkalender
SEPTEMBER
Skörda vitlök och bladkryddor som dill, persilja och gräslök.
Skydda dahlior.
Klipp hallonbuskarna, dock ej hösthallon som klipps på våren. Likadant gäller stenfrukterna som plommon- och körsbärsträd.
Dra ner på vattnandet.
OKTOBER
Gör rent i växthuset.
Ta bort och bränn angripna blad och rutten frukt för att förebygga svampangrepp.
Höstgräv om du har lerhaltig jord. (Sandjord grävs till våren).
Fynda växter och lökar.
Ta in växter som ska övervintra inomhus.
Beroende på var i landet du bor, förbered inför vintern med bubbelplast runt krukor och växter, som till exempel olivträd och pelargoner.
Ta upp knölar frnå dahlior, doftliljor och dladiolus.
Beskär vinrankor.
Plantera lövfällande träd, buskar, rosor och häckplantor i zon 1–5.
Plantera julhyacinter.
NOVEMBER
Vänd upp-och-ned på krukor, sätt på brädor under tak.
Gallra vissa buskar och häckar.
Töm slangar och kranar.
Rensa bort gammal frukt under träden.
Vinterförvara i växthuset.
Ta in auto-öppnarna från växthuset.
Beskär bland annat rönn, pil, hagtorn och häggmispel.
Gå till toppen