Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Tiggeripredikan på lös grund

"Att bekämpa utsatthet och tiggeri – ingen ska behöva tigga". Det var rubriken när regeringen med barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) i spetsen i somras presenterade ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Det talades om ett ökat samarbete med Rumänien och Bulgarien och att Sverige ska driva på EU:s samarbete med romsk inkludering. Polisen ska komma med förslag på hur våld mot utsatta EU-medborgare ska stoppas och en utredning ska se över det straffrättsliga skyddet när människor exploateras.
Bra där. Men Åsa Regnér och hennes kollegor justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) – som också står bakom åtgärdsförslagen – vill även göra det lättare att avhysa personer från illegala bosättningar, människor som inte har någon annanstans att ta vägen.
Och så var det budskapet i själva huvudrubriken; att bekämpa tiggeri.
I fredags tog Åsa Regnér och hennes högra hand, den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson, bladet från munnen när de på DN Debatt uttryckligen skrev att de vill minska antalet EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige. De uppmanar svenskarna att ge till hjälporganisationer som arbetar i fattiga EU-medborgares hemländer i stället för att skänka till personer som tigger. I ett uttalande samma dag säger Åsa Regnér att hon tror att medlen på så sätt används mer effektivt och träffsäkert. Hon har inte läst de forskningsrapporter som bekräftar motsatsen. Rumänska romer – vilket de flesta som försöker försörja sig i vår gatumiljö är – har tack vare pengar de tjänar ihop i utlandet möjlighet att ge sina barn möjlighet att gå i skolan, bygga hus, starta företag, se till att familjen där hemma har tillgång till mediciner och mat på bordet.
Martin Valfridsson har andra argument till varför vi inte ska lägga pengar i pappmuggar – administrationskostnader i form av resor från och till Rumänien som enligt Martin Valfridssons logik är mer kostsamma än frivilligorganisationernas administration. Det hela påminner om de falska informationsblad, där "polisen" uppmanar allmänheten att sluta ge pengar till tiggare, som rasister sprider på sociala medier. Skillnaden är att det nu inte är en fejkad avsändare, utan vår regering som på lösa grunder predikar hur vi ska förhålla oss till personer som tigger.
Den här typen av tro och tyckande taget ur luften förvånar inte. När jag försökte få fram vad som låg till grund för ovan nämnda åtgärdspaket kunde inte någon av de berörda ministrarnas presskontakter ge något svar.
I februari ska Martin Valfridsson presentera en utredning där han ska sammanfatta vad han har kommit fram till under året som nationell samordnare. Jag kan inte annat än känna rädsla för vilka åtgärder han kommer att föreslå för att vi ska få bukt med "zigenarproblemet" som det kallades på 1940-talet då en annan s-ledd regering utredde den tidens mest utsatta grupp, som då liksom nu bestod av romer.
Men att fattiga rumänska romer inte är välkomna i Sverige råder det inget tvivel om.
Gå till toppen