Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anrikt auktionshus skär ner på personalstyrkan

Elva anställda får lämna Skånes auktionsverk, ett resultat av den hårda konkurrensen i branschen.
– Det är inte aktuellt med en konkurs, säger delägaren Dag Magnusson.

Majoriteten av de anställda får lämna auktionsverket som dragits med miljonförluster de senaste åren. 2009 tog Tord Olsson och Dag Magnusson över verksamheten.
Ägarna har skjutit till pengar i företaget för att få verksamheten att gå runt men har inte lyckats vända trenden.
– Vi varslar eftersom verksamheten inte gått ihop på flera år, vi måste agera. Vi vill skapa ett högklassiskt auktionshus, vi konkurrerar även med auktionshus i Stockholm och försöker hålla en hög standard, säger Dag Magnusson, delägare och tillförordnad VD.
Elva anställda varslades om uppsägning i augusti och väntas lämna företaget i början av nästa år.
Den sista fysiska auktionen hölls under våren 2014, sedan dess auktionerar Skånes auktionsverk ut föremål via online-auktioner.
Varannan tisdag hålls en auktion på nätet.
En utveckling som är typisk för branschen menar antikexpert Joakim Bengtsson som sålde sitt Helsingborgs auktionsverk till nätauktionshuset Lauritz.com förra hösten.
– Jag såg hur handeln minskade för auktionshusen. Generellt går branschen inte bra, de gamla slagauktionerna försvinner bort, i dag är de stora auktionshusen vinnarna på marknaden. Allt sker på nätet, du kan sitta hemma och buda med söndagssteken på bordet.
Flera svenska auktionshus dras med miljonförluster enligt Björn Gremner, glas- och porslinsexpert på Antikrundan:
– Idag finns det tusen auktionshus på nätet, kunderna hittar inte fram till de mindre auktionshusen. Konkurrensen är stenhård i Skåne i dag, nackdelen med Landskrona är att köparna lättare tar sig till stora städer.
Att profilera sig och samarbeta med de stora auktionshusen är ett sätt att överleva den tuffa konkurrensen.
– Det är jättetråkigt för konkurrens är bra men jag har svårt att förstå hur man drivit Skånes auktionsverk i tio år med tio miljoner i förlust, de har för stor kostym. För att överleva måste de skära ner på personal och göra personalen mer effektiv, säger Joakim Bengtsson.
I dagsläget vill Dag Magnusson inte kommentera hur den framtida organisationen ska se ut.
– Det kommer att visa sig på sikt, idag vänder vi på alla stenar. Sannolikt kommer vi vara kvar i Landskrona, vi kör på som vanligt de kommande sex månaderna. Därför kommer inte kunderna att märka av detta. Verksamheten pågår som tidigare med onlineauktioner, vi har inga förändringar på gång.
Sedan 1980-talethar Skånes auktionsverk förmedlat försäljning och hoppas kunna fortsätta efter en omstrukturering.
– Det är inte aktuellt med en konkurs, det är helt uteslutet. Vi har de ekonomiska resurserna bakom oss för att klara detta och vi tar vårt fulla ekonomiska ansvar, säger Dag Magnusson.
Gå till toppen