Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler rullstolsburna får inte plats i arenan

Fler sittplatser –  men inte fler platser för rullstolar. Josefine Fransson är ett stort Röglefan och hade hoppats att renoveringen skulle göra det lättare för henne att följa favoritlaget hemma.

Lindab arena.Bild: Niklas Gustavsson
1 000 fler sittplatser. Det är resultatet av renoveringen av Lindab arena. Men för rullstolsburna Josefine Fransson innebär de nya platserna ingen förändring.
Sedan i maj har hon sökt Rögle BK för att kunna köpa ett säsongskort till en av de rullstolsplatser som finns men hittills har hon gått bet.
Av de 1 000 nya platserna finns  inga nya för den som är rullstolsburen.
– När jag fick höra om bygget tänkte jag "Jippie, nu kan jag äntligen få titta på hockey", säger Josefine Fransson och undrar varför man inte bygger fler handikapplatser när man ändå bygger om.
I hallen finns det, precis som före renoveringen, 24 rullstolsplatser som alla är kopplade till säsongskort.
Inför årets säsong valde alla tidigare innehavare att förlänga sina kort.
Josefine Fransson kan få plats på en match om någon med säsongskort väljer att inte gå. Det betyder att hon, precis som tidigare, får ringa dagen före matchen och vänta på om där blir plats.
– Det tar mycket tid och energi och innebär att det är omöjligt att få se alla större matcher, säger Josefine Fransson och berättar vad hon gillar med att se laget live:
– Det bästa med matcherna är stämningen och närkontakten med spelarna. Det får man inte på samma sätt hemma.
Redan förra året försökte hon köpa ett säsongskort, men inte heller då gick det.
– Det känns löjligt eftersom det inte är fullt på arenan, säger Josefines assistent Elizabeth Olsson och lägger till:
– Hela arenan blåses upp och där finns gott om plats, men det känns inte som att alla är välkomna.
Enligt plan- och bygglagen ska alla byggnader vara tillgängliga, men enligt Boverkets byggregler behöver sportarenor inte vara tillgängliga fullt ut.
– Tyvärr är det inte reglerat vidare. Det står att det ska finnas bra platser så att man kan se och höra, men det står exempelvis inte hur många platser man behöver ha, säger Ewa Krynicka-Storskog, arkitekt på Boverket.
Enligt Rögle BK finns det inga planer för att bygga ytterligare platser.
– Vi tittar på alla möjligheter, men just nu finns det ingen chans att få till fler, säger Arne Nilsson, administrativt ansvarig, och berättar att hallen fram till 2008 enbart hade åtta platser för rullstolsburna.
En tredjedel av vad som finns idag.
– Vi jobbar för att alla ska få en möjlighet att följa matcherna, men det finns begränsningar för vad man kan göra. Alla kan inte alltid bli nöjda, säger han.
I kön till säsongsplatserna ska det enligt Arne Nilsson idag stå tre eller fyra personer och tills det att Josefine Fransson får ett eget säsongskort fortsätter hon att gå på de matcher som andra tackar nej till.
Gå till toppen