Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lev livet varje dag. Du lever mycket kortare tid än du är död.

Jag är ingen stor anhängare av livscoacher. Jag tycker ofta att de sprider självklarheter och floskler under någon sorts kvasivetenskaplig flagg. Men jag måste erkänna att Tina Thörner knockade mig med sin entusiasm, livsglädje och optimism när hon framträdde på Marknadsföreningens frukostmöte på Dunkers i morse. Den charmiga värmländska dialekten bidrog förstås. Om Tage Danielsson sa att en annan värmländska, Monica Zetterlund, var som ett lingonris i ett cocktailglas skulle han nog karakterisera Tina Thörner som ett tändstift i samma glas.
Nu är inte Tina Thörner någon livscoach. Jag tror heller inte att hon gör anspråk på att vara det. Hon är mest känd som kartläsare åt diverse framgångsrika rallyförare. Hon har vunnit Dakarrallyt och VM, men hon har hunnit med så mycket i sitt liv att det går tio Larsliv på ett Tinaliv. Fånga dagen är väl den vanligaste klyschan bland coacher. I Tinas version: Lev livet varje dag. Du lever mycket kortare tid än du är död.
Och Tina Thörner lever verkligen livet fullt ut. Hon har varit tillfångatagen i Mauretanien, flugit Jas, dansat i Let’s dance, drivit lanthandel, varit frisör, fört sin egen kamp som kvinnlig förebild i arabländerna och engagerat sig i ett barnhem med 300 barn i Centralafrikanska republiken. Bland mycket annat.
Men det som fastnade hos mig, som alltför ofta är en gnällig pessimist, var Tinas morgonritual då hon pratar med sina triljoner kroppsceller framför badrumsspegeln. Där jag för det mesta på morgnarna ser en glåmig kopia av Niclas Wahlgrens ”föreversion” i reklamen för det där naturmedlet som förändrar allt, ser Tina en snygg och bra person som hon ler mot och som ler tillbaka. Det är bättre att börja dagen med förväntningar istället för farhågor. Eller att framhäva det som är bra istället för att älta brister.
Tänker på detta när jag funderar på vår egen tidning. Vi har mycket att jobba med för att allt ska vara perfekt. Och jag lovar att vi gör det också. Ni skulle höra diskussionerna som vi för internt. Det finns ett otroligt engagemang för att göra tidningen och webben så angelägen som möjligt för er som läser oss. Närmast inväntar vi ett par läsarundersökningar. Ett antal läsare ska föra dagbok under en vecka och registrera vad de läst i tidningen och vad de blivit mer eller mindre berörda av. Dagböckerna följs upp med djupintervjuer. Vi skickar också ut en enkät till vår läsarpanel för att komplettera, och kanske verifiera, resultaten från intervjuerna. Så gå in och registrera dig. Du hjälper oss att göra tidningen bättre.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen