Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En ny hall ska ge nästa lyft i Åstorp

Åstorp/Kvidinge har gått i taket men ett efterlängtat hallbygge öppnar för framtiden.

Den gamla sporthallen i Åstorp duger egentligen inte för allsvenskt spel, men nu är en ny hemmaplan på gång.Bild: BJÖRN LINDGREN
Herrarna lyckades hänga kvar under sin allsvenska debutsäsong och samtidigt gick klubbens damlag upp i den näst högsta serien. Åstorp/Kvidinge är därmed den enda klubben i Skåne med två lag på den här nivån – och det finns drömmar om ännu mer.
– Just nu blir det tufft att sikta uppåt, men vi har absolut visioner och på lite längre sikt ska det väl inte vara omöjligt. Se på Höllviken, det är också en liten klubb, men de visade att det går.
Vi intervjuar Thore Olsson, ordförande i Åstorp/Kvidinge sedan ett par år tillbaka, och det är klart att vi gärna vill prata om föreningens framtida mål. Bredden på toppen är redan imponerande, men trots att förutsättningarna måste vara begränsade på en så liten ort ser vi också klara utvecklingsmöjligheter. Ett bevis är att sex spelare från Åstorp/Kvidinge – fem killar och en tjej – var uttagna till U19-landslagets läger förra veckan och eftersom Thore jobbar med ett pojklag i klubben vet han hur stort intresset är.
– Vi hade ett upptaktsmöte och då kom det närmare 400 personer till Björnen. Vi har aldrig haft så många ungdomar, knatteskolan har till exempel fördubblats, och det är en klar effekt av att det gått så bra för våra A-lag.
Thore säger att all positiv publicitet kring Åstorp/Kvidinge gjort att klubbens alla ungdomar fått förebilder på nära håll och nu vill ännu fler prova på sporten. Samtidigt finns det förstås begränsningar, men nu när kommunledningen äntligen tagit beslut om en ny sporthall – den gamla har mer än 45 år på nacken – öppnar också det för en fortsatt utveckling.
– En ny hall, det är absolut ett måste. Vi har redan gått i taket, med elva ungdomslag får vi helt enkelt inte plats och för vissa lag kan vi bara erbjuda en träning i veckan. Ska vi bli bättre måste alla träna mycket mer, så hallbygget känns extra välkommet.
En ny hemmaarena blir ett lyft även för klubbens seniorlag. Åstorp/Kvidinge spelar allsvenskt på dispens; själva planen är för liten och flera gånger har de 300 sittplatserna inte räckt till, men i den nya hallen ska åtminstone 500 åskådare få plats.
– Vi har dessutom sagt att den ska byggas så att det ska gå att expandera, på ett enkelt sätt. I ligan krävs det ju en publikkapacitet på 1000 personer...
Ja, ni fattar: Thore Olsson och de andra ledarna i Åstorp/Kvidinge står med båda fötterna på jorden – men det är tillåtet att drömma.
– Vi har en väldigt ung och orutinerad trupp, så målet är i första hand att hänga kvar igen. Men tiden talar för oss, med alla talanger kan det här laget bli riktigt bra, säger till exempel herrarnas tränare Conny Camper inför dagens seriepremiär mot Visby.
Damerna, numera bästa laget i nordvästra Skåne, har en liknande inställning. Division 1-serien inleds med lördagens hemmamatch mot Kalmarsund och med tanke på att seriepyramiden ska spetsas ytterligare – nästa höst införs allsvenskan även på damsidan – är nytt kontrakt ett givet mål.
– Det är tufft att ha både herr- och damlag på elitnivå, bland annat kostar resorna mycket mer. Men vi satsar lika mycket på tjejer som killar, så för vår del har det aldrig varit någon tvekan, säger Thore Olsson. Vi vill att båda lagen ska ligga så högt upp som möjligt.

Tränarbyte i ettan

Den här helgen startar även herrarnas division 1 och vi kan konstatera att de två NV-skånska lagen i serien bytt tränare. Christer Persson är numera spelande tränare i SST NET Landskrona medan Niklas Larsson ersätter Daniel Pålsson i Munka Ljungby. Båda lagen premiärspelar borta under lördagen; Munka mot nykomlingen Träslövsläge och Landskrona i Olofström.
Distriktsserierna inleds först nästa veckoslut och där spelar bland annat följande nordvästskånska division 2-lag:
Damer: Häljarp, Munka Ljungby, Landskrona, Engelholm, Helsingborg.
Herrar: Engelholm, Förslöv, Slottshöjden, Munka Akademi, Vv-84 Bjuv.
Gå till toppen