Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"De som inte söker asyl faller mellan stolarna"

I måndags snabbutbildades 50 nyanställda. I tisdags började de jobba.

–  Vi ser inga tecken på någon avmattning i antalet flyktingar, säger Åsa Lindberg, chef för region Syd.
Under förra veckan kom i snitt 1 500 flyktingar till Skåne varje dag. De kom till Malmö Central, till Trelleborg och även några till Malmö hamn.
Av dem var det bara ungefär hälften, 700 - 800 per dygn, som sökte asyl och därmed blev Migrationsverkets ansvar.
I helgen ledde det till upprörda känslor på Malmö C, när en grupp flyktingar som först dirigerats på bussar ut till mottagningsenheten på Jägersro återvände mitt i natten utan någonstans att bo.
– De som inte vill söka asyl är helt en fråga för polisen.
Men polisen har ju inte några sovplatser att erbjuda?
–  Nej, gruppen faller lite mellan stolarna eftersom systemen inte är gjorda för en situation där Sverige inte är slutdestinationen, säger Åsa Lindberg.
Hon tillträdde som chef för Migrationsverkets Region Syd vid nyår och har jobbat inom verket sedan 2002, men aldrig varit med om något liknande.
Sedan stora grupper flyktingar på väg upp genom Europa började nå den svenska gränsen 6-7 september har Migrationsverket stegvis rustat upp.
Den som vill söka asyl dirigeras först till ett ankomstboende, där de får mat, vatten, en tillfällig sovplats. När deras asylansökan registrerats, efter två-tre dygn, går färden vidare till ett asylboende någonstans i Sverige
–  Den största utmaningen just nu är att klara det flödet. Fokus ligger på ankomstkapacitet för boende. Vi har utökat antalet platser här i Jägersro och i Broby, öppnat nytt i Simrishamn, Trelleborg och Guö i Blekinge.
Men det förekommer också att nyanlända får åka buss direkt till en mottagningsenhet i Göteborg eller Stockholm.
–  Vi måste alltid ha ett antal platser lediga här i Malmö, för grupper som kommer på nätterna, förklarar Åsa Lindberg.
Nästa steg är att matcha registreringskapaciteten.
Processen att registrera sig, lämna fingeravtryck och en kort berättelse om sina asylskäl är en flaskhals. På centret i SVT:s gamla lokaler i Jägersro ringlar köerna långt ut på gården.
I helgen anställde Migrationsverket 50 assistenter på ett bräde, som snabbutbildades i måndags och började jobba under tisdagen. Region Syd får också förstärkning av personal från andra delar av landet.
Under dessa intensiva två veckor har det tidvis gnisslat mellan Migrationsverket och de frivilligorganisationer som tagit emot flyktingar på Malmö C.
Åsa Lindberg säger om kritiken mot Migrationsverkets närvaro:
–  Vi är där de flesta av dygnets timmar, till kl 03 på helgerna och midnatt i veckorna. Jag tycker vi har en god närvaro.
Om påståendena att det ibland är "fullt" på mottagningsenheten.
– Vi har aldrig haft fullt. Men det kan uppstå väntetider på några timmar om det kommer väldigt många på en gång, precis som på akuten.
Ännu har det inte uppstått brist på platser i nästa anhalt, asylboendena. Migrationsverkets upphandlingsenhet jobbar för högtryck.
I den rutt som nu etablerats upp genom Europa registreras de flesta flyktingar som syrier - den säkraste inträdesbiljetten till många länder.
Det förekommer uppgifter om en stor handel med falska syriska id-handlingar. Hur hanterar Migrationsverket sådant?
–  Alla handlingar granskas av verkets id-enhet, och de är mycket skickliga. Har man använt falska handlingar är det allvarligt för asylprocessen, men jag har inte hört talas om någon ökning av det just nu, säger Åsa Lindberg.
Gå till toppen