Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Goda grannar i fokus på möte mot brott

84 bostadsinbrott hittills i år är nästan en fördubbling mot i fjol. Men hur ska inbrottsvågen i Kullabygden stoppas? Det diskuterades på tisdagskvällen.

"Efter inbrottsvågen i mars, april har vi prioriterat att lägga tid här i kommunen. Dels för att förebygga brott och dels för att skapa trygghet", säger polisområdeschef Karim Ottosson.Bild: Mats Roslund
Lär känna ditt kvarter. Ställ bilen på grannarnas uppfart när de är bortresta. Håll ögonen öppna och ring polisen om du ser något misstänkt. Det är några av de tips som diskuterades i sessionssalen på tisdagskvällen.
Det senaste årets inbrottsvåg var ämnet för kvällen när flera av kommunens föreningar samlades för diskussion med polisen och politiker.
– Här i bygden är det många som är engagerade och som vill se en förändring. Jag kan bidra med en del, men ni är så många fler. Om alla hjälps åt går det enklare, säger polisområdeschef Karim Ottosson.
Läs också Villainbrotten i Höganäs fortsätter
Initiativtagare till diskussionskvällen mot brott är Ulrika Hantell, ordförande för Svanshalls byaförening.
– Jag har hört att det är många som är rädda, framför allt äldre. Och det tycker jag inte att de ska vara. Vi vill ha konkreta tips om hur vi kan skydda oss mot inbrott och våld, säger hon och efterlyser samarbete.
Hittills i år har 84 bostadsinbrott anmälts i kommunen. För samma period i fjol är siffran 45, jämfört med 36 inbrott 2013. I år är det främst en topp med många inbrott i mars och april som sticker ut.
Under mötet dyker frågor och synpunkter upp, bland annat den att polisen inte kommer tillräckligt snabbt vid ett inbrott.
– Vi ska komma. Ibland kan det ta tid för att vi måste prioritera. Men man ska absolut inte bli lämnad, vi är till för allmänheten, säger Karim Ottosson. Hans mål är också att polisen ska bli mer synlig.
Läs också Tjuven gick in när familjen sov
Annica Hägg från Länsförsäkringar tipsar om att känna sitt område.
– En hög häck är skönt och insynsskyddat. Men tjuven jobbar jättebra bakom en hög häck. Det kan vara bra att ha lite insyn. Det är jättebra att man har ett öppet klimat som grannar, säger hon.
I grupper diskuterar deltagarna sina erfarenheter och möjliga åtgärder. Ju fler vaksamma ögon och öron desto bättre, påpekar många. Kanske kan man samarbeta med tidningsbärarna som kör längs gatorna på nätterna? föreslår en grupp.
John Ljungkvist och Magnus Arkell upplever att många blivit mer försiktiga."Det har förändrats. Jag tror inte att vi är otryggare i dag, men vi är mer observanta", säger Magnus Arkell.Bild: Mats Roslund
– När vi flyttade hit -73 så låste jag aldrig bilen, och låste inte dörren när jag var ute i trädgården. Men det gör jag ju nu, säger John Ljungkvist, från Höganäs byaförening.
I Östra Lerberget drogs det i gång en grannsamverkan redan för 15 år sedan, berättar Magnus Arkell från byaföreningen där.
– Många ville vara med, men ingen ville engagera sig. Tyvärr är det ofta så, säger han.
Gå till toppen