Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad handlar din bok om?

Forskaren och författaren Ingrid Tollgerdt-Andersson, Rammsjöstrand, har skrivit sin andra roman "Kärlek och svek". En uppföljning till "Gränslandet", som publicerades år 2013.

Forskaren och författaren Ingrid Tollgerdt-Andersson.Bild: Fredrik Johansson
– Det är en psykologisk relationsroman om två kvinnor. Modern Julia, som var huvudperson i min förra bok, och hennes dotter Emma.
– Modern och Emma är väldigt olika karaktärer, men båda har den inre ångesten. På ytan har de det bra men innerst inne är de väldigt osäkra och ensamma. Julia fyller det genom hårt arbete och är väldigt framgångsrik medan dottern fyller det med destruktiva relationer med män.
Visste du att du skulle skriva en uppföljning?
– Ja, men jag visste inte alls hur den skulle bli. "Gränslandet" bygger på gamla släktbrev och det gör inte "Kärlek och svek".
Bygger fortsättningen också på verkligheten?
– Delvis gör den det men inte på samma sätt. Jag kan se vissa personer som jag har mött som har vävts samman med Emma. Jag använder mycket av min utbildning i, och kunskap om, psykologi när jag skriver och jag har träffat många människor som på ytan är väldigt säkra men innerst inne är svaga.
Finns det likheter mellan dig och Emma?
– Nej, hon liknar inte mig. Jag liknar nog mer Julia. Men det är så klart att det kommer in egna drag när man skriver.
Har du någon röd tråd genom dina skönlitterära verk?
– Ja, det är relationer mellan människor som är grunden och hur man på olika sätt kanaliserar sin ensamhet. Men också att man kan ta sig ut det som verkar mörkt genom att ta ansvar för sitt eget liv.
– Boken låter mörk, men den är ljus om hur man kan hantera ångest. Sen handlar det om självkänsla. Det är grunden till välbefinnande.
Hur menar du då?
– Bra självkänsla visar att du är trygg i dina egna beslut och vågar lita på dig själv.
Blir det fler böcker?
– Ja det blir det säkert. Jag tycker att det är väldigt roligt att skriva. Men nu först tror jag att det kommer en populärvetenskaplig bok om relationer där jag tittar på psykologisk teori om varför vissa relationer håller och varför vissa blir ovänner med så många.
Gå till toppen