Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

23-åring frias från våldtäkt

Den 23-årige ängelholmaren åtalades i våras för våldtäkt och ringa narkotikabrott. Nu frias han från våldtäkten, men döms för narkotikabrott.

Enligt åtalet ska 23-åringen ha våldtagit en kvinna på Högfjällshotellet i Sälen i november förra året.
Mannen ska då ha knuffat ner kvinnan på sängen i hotellrummet och därefter lagt sig på henne och, trots att hon gjorde motstånd, genomfört samlag.
I samband med att han greps för våldtäkten ska det ha framkommit att han har använt cannabis och flera andra narkotikaklassade preparat.
23-åringen har nekat till alla anklagelser och menar att kvinnan frivilligt hade sex med honom.
Enligt domen från Mora tingsrätt är kvinnans berättelse om vad som hände under natten motsägelsefull, vilket minskar hennes trovärdighet.
Detta trots att vittnesmål, utifrån vad vänner har iakttagit och vad kvinnan har berättat i direkt anslutning till händelsen, talar för hennes uppgifter.
Det som ytterligare styrkte åklagarens åtal var det rättsmedicinska intyget och att det finns bilder på bland annat blåmärke på kvinnans underarm.
Mannen menar däremot att det är "osannolikt" att han har orsakat blåmärkena och att kvinnan kan ha fått dem på sin arbetsplats.
Tingsrätten väljer att fria 23-åringen då det inte är ställt bortom rimligt tvivel att han har tvingat sig till samlag.
– Det är en svår bevisvärdering i sådana här fall. De begås inte när där finns vittnen, säger kammaråklagare Margareta Brolin som inte vill kommentera ärendet vidare.
Åklagarmyndigheten har nu tre veckor på sig att bestämma om de väljer att överklaga domen eller inte. Något sådant beslut har ännu inte fattats.
23-åringen nekade även till anklagelserna om narkotikabruk, men döms för brottet då det fanns spår av cannabis i hans urin.
Påföljden för narkotikabrottet är böter.
Gå till toppen