Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

C-stämma vill se över bostadsskatt

Centern ska verka för en bred blocköverskridande överenskommelse om "beskattningen för att köpa, äga och sälja sin bostad", slår partistämman fast och öppnar därmed också för att se över ränteavdragen.

Förste vice partiordförande Anders W Jonsson ägnade en stor del av sitt inledningstal på Centerpartiets stämma i Falun åt flyktingkrisen och markerade också mot SD.Bild: Pontus Lundahl/TT
Partiets bostadspolitiske talesperson Ola Johansson konstaterar att partiet nu också har stämmans beslut på att arbeta för en överenskommelse om skatter som gäller köpa, äga och sälja bostäder. Det inbegriper till exempel de så omdebatterade ränteavdragen, som kan kosta staten rejält mycket mer framöver om räntan stiger och hushållens skulder fortsätter att växa.
— Men vi går inte i och preciserar skatter, säger Johansson till TT efter stämmans beslut.
Han säger att han tidigare mest har syftat på sådant som reavinstskatten när han pratat om "flyttskatter". Nu är det bredare, men det innebär inte att fastighetsskatten självklart finns med.
Men när stämman inleddes på var det med ett brandtal om flyktingkrisen och behovet och det mänskliga i att hjälpa och välkomna flyktingar, levererat av förste vice partiledaren Anders W Jonsson. Han vikarierar för Annie Lööf under hennes föräldraledighet.
— Vi vill ha ett varmt och välkomnande land. Därför kommer vi aldrig att gå i armkrok med dem som sprider hat och rädsla, underströk Jonsson, markerade mot Sverigedemokraterna och fick stort bifall från de över 500 ombuden på stämman i Falun.
Då hade han redan hunnit med att tillbakavisa uttalanden av Federley som i en intervju med Svenska Dagbladet syntes vilja öppna för samarbete med SD.
Jonsson sade att de två dock är helt överens om att den dörren är stängd och Federley sade inte emot.
Federley valdes, utan protester och motkandidater, till andre vice ordförande och ny ledamot i partiets verkställande utskott av stämman. Federley, sedan förra året partiets EU-parlamentariker, tror att han har mycket att bidra med i Centertoppen.
— Jag är mycket stolt över att jag hittills inte har gått tillbaka i något val utan bara har gjort framgångsval, oavsett hur det har gått för partiet sammantaget i landet, säger Federley och vågar uttala ett mål för partiet i nästa val.
— Min personliga målsättning är att vi ska ha tvåsiffrigt, säger han och noterar att han också ser statsministerposten som möjlig för partiet, om än inte redan i nästa val.
I vu får också Kristina Yngwe, nybliven vice ordförande i riksdagens jordbruksutskott som med bara några år som aktiv gjort snabbkarriär i partiet, plats.
— Det har varit en omtumlande period, jag är ganska i ny i Centerrörelsen. Jag hoppas att jag kan bidra med min erfarenhet som agronom, vässa klimat- och miljöpolitiken ytterligare, driva på för ambitiösa klimatambitioner.
Under fredagen ska stämman ta ställning till partistyrelsens förslag att C ska verka för ett svenskt medlemskap i militäralliansen Nato, i samarbete med Finland. Det kan bli debatt men partiledningen anser sig ha goda chanser att få stämmans stöd.
Gå till toppen