Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bo Wendt (BP): "Hela systemet är orimligt"

I våras beslutade fullmäktige om att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Kommunen har ont om platser – men många barn behöver fortfarande någonstans att bo. Nu köper kommunen platser i familjehem av konsultföretag.

Den senaste veckan har 1 326 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl i Sverige. Migrationsverket anvisar de nyanlända barnen till kommunerna, som sedan har två dagar på sig att ordna en lämplig plats.
I dag ansvarar Båstads kommun för 42 ensamkommande flyktingbarn. 14 barn har permanent uppehållstillstånd och bor i kommunens träningslägenheter. 14 barn är asylsökande och bor på kommunens boenden Briggen och Skutan.
Fler platser har inte Båstad i nuläget. Så fyra barn bor på Migrationsverkets förläggningar. Resterande tio bor i familjehem som Båstads kommun köper in av konsultföretag.
– Jag anser att hela systemet är orimligt, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP).
Kommunen betalar mellan 1 650 och 3 150 kronor per dygn för en sådan plats. Migrationsverket ersätter kommunen med 1 900 kronor för boende, och med bidrag till utbildning och vissa utredningskostnader.
Det är inte säkert att de hyrda familjehemmen ligger i Båstad, eller ens i närheten. De tio ensamkommande barn som bor i konsultföretagens familjehem idag bor i östra Skåne.
Eftersom det fortfarande är Båstads kommun som har ansvaret för barnen måste kommunens socialsekreterare åka hela vägen dit för att godkänna familjehemmen eller prata med barnen. Då måste det också ordnas med en tolk på plats.
– Det är en otrolig press på kommunerna och på socialtjänsten idag. Det är orimligt, säger Bo Wendt som har ställt frågan till socialtjänsten om det inte går att utreda familjehem i Båstad.
– Förvaltningen säger att det tar sådan tid, och att vi har brist på socialsekreterare. Samtidigt har andra kommuner barn placerade i vår kommun. Så idag skickar vi barnen och socialsekreterarna korsvis över Skåne, säger Bo Wendt.
Har du förståelse för att det blir som det blir, med tanke på situationen i världen just nu?
– Det är helt fruktansvärt. Men Sverige kan väl inte ta emot 30 procent av alla ensamkommande barn som kommer till Europa? Vi är cirka 1,5 procent av Europas invånare, och så tar vi emot 30 procent, säger Bo Wendt.
Och om människor trots allt fortsätter att försöka ta sig hit?
–  Till slut så klarar vi inte den här situationen. Det är bara att räkna på nuvarande siffror, vi i Sverige tar emot barn med stort personalbehov, läkarvård och psykvård motsvarande en normalstor svensk kommun per år i dag.
Men de som flyr gör det för att de vill ha ett bättre liv?
–  De som har ett riktigt dåligt liv har inte råd att lägga ut 50 000 kronor för biljetter. Så de blir kvar. Men visst, den enskilde människan ser till sitt eget, så är det.
IMORGON: Båstads flyktingsamordnare om platsbristen.
Gå till toppen