Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Långa väntetider till urologmottagningen

Brist på urologer drabbar patienter i Ängelholm. Till hösten görs extra satsningar inom Skånevård Sund för att komma ifatt med behandlingen av cancerpatienter.

Specialister som jobbar kvar efter att de fyllt 67 år och personal som hämtas från Helsingborg eller hyrs in.
Det råder brist på urologer i hela nordvästra Skåne. Och trots försök att förbättra bemanningen på mottagningen i Ängelholm får vissa behandlingar vänta.
– Det är en generell bristsituation när det gäller urologspecialister i hela Region Skåne. I den bristsituationen tvingas vi att prioritera cancerpatienter, säger Jörgen Wenner, verksamhetschef för kirurgi och urologi vid Skånevård Sund och påpekar att bristen inte bara berör patienter i Ängelholm.
– Det här är ett regionalt problem och vi samarbetar inom hela Region Skåne för att se hur vi bäst kan utnyttja operationsavdelningar och mottagningar.
Framförallt för dem med godartade diagnoser eller som ska på återbesök efter behandling av cancer kan väntetiden bli lång.
– Vi kan bara beklaga att det är besvärligt för våra patienter och jobbar på flera olika sätt för att få det att bli bättre, säger Jörgen Wenner och förstår att patienter kan känna stress av att behöva vänta.
– Det kan vara så att en viss fördröjning av ett återbesök har mindre betydelse för sjukdomsförloppet, men kan vara en stor belastning för patienten. Det har vi full förståelse för.
För att råda bot på bristen finns det enligt Jörgen Wenner både långsiktiga och mer direkta åtgärder.
Enligt honom utbildas det just nu fler specialister. Samtidigt har antalet kontaktsjuksköterskor, som kan göra en del av det arbetet som läkare tidigare ha gjort, blivit fler.
Till hösten placeras en ny kirurgisk robot i Helsingborg för bland annat operation av prostatacancer vilket kan underlätta rekryteringen av urologspecialister.
– Förhoppningsvis kan vi bli fler. Det förbättrar situationen för alla urologmottagningar, säger han.
Till hösten kommer även extra satsningar att göras inom förvaltningen Sund med kvälls- och helgmottagningar, framförallt riktat mot cancerpatienter, för att korta köerna.
Gå till toppen