Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protester mot rivning och nybygge i Arild

Arildsbor vill stoppa rivning och nybygge på en q-märkt fastighet. Först sa byggnadsnämnden nej men sen beviljades allt på delegation av en tjänsteman.

Det har blåst upp till strid kring ett bygge på Strandhagsvägen i Arild. Stephan Laurell är närmsta granne och både han, och två andra grannar - Jan E Eriksson och Sten Bengtsson säger att de aldrig fick veta något
– Det handlar om ett bygge en meter ifrån min tomtgräns. Det är rent rättshaveri och jag känner att jag inte har fått komma med synpunkter.
Redan ifjor ansökte grannen om att få riva sitt uthus och ersätta det med en ny byggnad. Då behandlades ärendet politiskt i byggnadsnämnden och en enig nämnd sa nej till både rivning och nybygge.
Detta överklagades till länsstyrelsen som kom fram till samma slutsats - att bygget stred mot detaljplanen och att det inte gick att bevilja någon rivning.
Under den processen kontaktades grannarna till fastigheterna och både Stephan Laurell och hans grannar fick möjlighet att komma med synpunkter. De var alla emot rivningen och bygget. Detta eftersom fastigheten är q-märkt och dessutom ligger i ett område som pekats ut som riksintressant kulturmiljö.
Men däremellan kom en ny ansökan in till bygglovsavdelningen med vissa ändringar. Och då gick alltihop igenom genom ett delegationsbeslut.
– Jag ser inget som jag har gjort fel i det här ärendet. Jag kontrollerade med nämnden innan jag sa ja. Dessutom har grannarna blivit delgivna. Det här följer detaljplanen, säger Marika Brockie som var den som godkände rivning och nytt bygglov.
När detaljplanen följs, så behöver kommunen inte få in grannarnas yttranden.
Men Arildsborna håller inte med om bedömningen.
– Vi fick inget veta om detta förrän första dagarna i juli. Då skickade jag in ett överklagande, men då fick jag veta att bygglovet redan trätt i kraft, säger Stephan Laurell.
Jan E Eriksson tycker det är märkligt att nybygget skulle följa detaljplanen.
– Vem bedömer det? Är det den enskilde tjänstemannen?
Nu har Stephan Laurell anlitat egen advokat som skickat en skrivelse till kommunen där man begär att rivningen av uthuset stoppas.
– Jag funderar också på att göra en JO-anmälan, säger han.
I lördags inleddes rivningsarbeten men grannarna hoppas fortfarande på att alltihop stoppas.
Byggnadsnämndens ordförande Gustaf Wingårdh (M) kan inte riktigt redogöra för varför nämnden sa nej till rivningen förra året.
– Det kommer jag inte ihåg. Men då var det ett spektakulärt bygge med stor ytavvikelse, säger han.
Han anser inte att ärendet har hanterats fel.
– Vi har haft de högsta tjänstemännen inkopplade på detta. Vi kan inte som lekmän ifrågasätta. Säger tjänstemännen att detta följer detaljplanen så följer vi det.
Samtidigt har det faktum att grannarna inte fick yttra sig, fått vissa konsekvenser.
– Vi har ju ett liknande ärende i Nyhamn. Detta har gjort att alla våra ärenden numera ska gås igenom av samhällsbyggnadschef Torsten Rosin så att vi undviker sådant här framöver.
Ärendet i Nyhamnsläge gäller ett omstritt bygge där länsstyrelsen två gånger upphävt bygglovet eftersom kommunen inte gav grannar möjlighet att komma med synpunkter.
Gå till toppen