Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu blickar Spanien mot nästa ödesval

Katalonien är ett steg närmare självständighet då en klar majoritet i regionens parlament vill bryta sig loss från Spanien. Förberedelserna för en egen statsapparat är i full gång och centralregeringen i Madrid tvingas till dialog.

Regionens president Artur Mas förklarar sig som segrare sedan valalliansen Junts pel Si (Tillsammans för Ja) och vänsterpartiet CUP fick majoritet i det regionala parlamentet, men inte en majoritet av rösterna. Sådant är valsystemet i Katalonien.Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
Under valkvällen hördes inte ett pip från premiärminister Mariano Rajoy som leder Spaniens konservativa regeringsparti Partido Popular (PP). Men på måndagen tog han till orda i den fråga som än mer kommer att skugga hans dagar fram till parlamentsvalet i december.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen