Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Revolutionära fronten lägger ned

Den vänsterextrema gruppen Revolutionära fronten lägger ner sin verksamhet.
Gruppen har funnits ovanligt länge, säger en expert.

En bild från förundersökningen på ett hus i Västerås som misstänktes ha vandaliserats av personer med kopplingar till Revolutionära fronten. ARKIVBILD.Bild: Polisen
— Den autonoma vänstern är en värld som normalt inte består av organisationer. Det vanliga är att man har mer kampanjorienterade nätverk, säger författaren Anna-Lena Lodenius, till TT.
Hon har bland annat skrivit Gatans parlament, en studie i både höger- och vänsterextremism.
Revolutionära fronten (RF) meddelade beslutet att avveckla organisationen på sin Facebooksida, skriver dn.se.
Anna-Lena Lodenius tror att en förklaring till det kan vara att gruppen fick mycket uppmärksamhet från polisiärt håll och från media under 2014 när ett antal rättsprocesser drogs i gång mot anhängare till RF. Till exempel fälldes sex personer med kopplingar till gruppen av Svea hovrätt för flera brott, bland annat olaga hot och försök till mordbrand.
Att nazistiska Svenskarnas parti upplöstes i våras kan också ha haft betydelse.
— Ytterkanterna rättfärdigar sin existens ganska mycket. Svenskarnas parti var en viktig måltavla för extremvänstern, säger Anna-Lena Lodenius.
Hon säger att det är troligt att personer med kopplingar till RF kommer att dyka upp i nya grupper.
Gå till toppen