Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Snart slutspelat för Hemvärnets musikkår

Tuffare krav från Försvarsmakten och för tunn återväxt.
Det är anledningarna till att Hemvärnets musikkår i Helsingborg avvecklas vid nyår.
– Väldigt tråkigt, men det känns som rätt beslut, säger musikkårchefen Theresa Jakobsson.

Hemvärnets musikkår i Helsingborg musikkår har en historia som sträcker sig bak till 1943, men vid årsskiftet upphör verksamheten helt.
Kåren förlorade sin högvaktsstatus i fjol och när Försvarsmakten nu infört hårdare krav bland sina musikkårer är Helsingborg helt enkelt för få.
Numera måste landets musikkårer bestå av minst 35 marscherande musiker med högst fyra vikarier. I dagsläget har Helsingborgs musikkår 18 aktiva.
– Där faller vi direkt. Rekryteringsunderlaget brister, vi kan inte växa så mycket. Nu handlar det om kvantitet, inte kvalitet, säger Theresa Jakobsson, musikkårchef i Helsingborg.
I juni kallade styrelsen till medlemsmöte där två alternativ presenterades. Antingen skulle musikkåren dra sig ur Försvarsmakten och bilda en föreningsorkester, eller avvecklas. Det blev det senare förslaget.
– Det är väldigt tråkigt men känns som rätt beslut. Det är mycket roligare att spela i en större orkester. Dessutom gör detta att andra musikkårer kan bli större och fortsätta. Jag är övertygad om att detta kommer bli bra, säger Theresa Jakobsson.
Läs mer: Helsingborgs musikkår för dålig för Högvakten
Alla medlemmar har fått chansen att fortsätta spela i någon av Skånes fem andra musikkårer. Många, inklusive Theresa Jakobsson, kommer att fortsätta i Ängelholms hemvärnsmusikkår.
– Våra medlemmar ser väldigt ljust på framtiden, vi har välkomnats med öppna armar i Ängelholm. Vårt samarbete är väldigt bra sedan tidigare, säger hon.
Musikkåren har en lång tradition av att marschera på Helsingborgs gator vid första maj och nationaldagen. Hur det blir med det i framtiden är ett stort frågetecken.
– Det beror på vad de andra musikkårerna har inbokat den dagen, säger Theresa Jakobsson och fortsätter:
– Det är tråkigt att det musikala kulturarvet i staden försvinner.
1 januari 2016 avvecklas Hemvärnets musikkår i Helsingborg officiellt. Fram till dess återstår två spelningar i Mariakyrkan, på FN-dagen 24 oktober och den traditionella julvespan 1 december klockan 19.07.
– Det kommer kännas väldigt speciellt och känslosamt, säger musikkårchefen.

Hemvärnsmusikkåren i Helsingborg

Bildades under slutet 1943. Första offentliga framträdandet skedde samma år.
Traditionella spelningar i Helsingborg: 1 maj, 6 juni och julvespa i början av december.
Genomfört åtta högvakter: den första år 1964, sista 2014.
Gå till toppen