Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mödosamt arbete att spåra smuggeltobaken

En halv miljon olagliga cigaretter hittades i en närbutik i Ängelholm för två veckor sedan.

Bild: Mårten Svemark / arkivfoto
– Det är att betrakta som ett grovt brott med tanke på att det är så många cigaretter, säger Marcel Gabara, utredare vid tullkriminalen i Helsingborg.
Tullen slog till mot den lilla butiken den 15 september.
Hur de hade fått kännedom om de olagliga cigaretterna kan Marcel Gabara inte uppge. Men misstankarna stärktes efter att miljöinspektörer från kommunen besökt butiken.
Vid tillslaget hittades cirka en halv miljon cigaretter och en mängd annan tobak.
Nu ska tullkriminalen utreda hur cigaretterna har hamnat i Ängelholm.
– Man får försöka spåra riktigheterna i cigaretterna och se om man kan hitta deras ursprung. Det är ett mödosamt arbete, säger Marcel Gabara.
– Det är så många kedjor som man använder för att märka om cigaretter och göra de så pass riktiga som möjligt att det ibland är nästan omöjligt att bedöma om en cigarett är laglig eller inte laglig.
Däremot finns det vissa saker som avslöjar cigarettens härkomst. Påträffas cigaretter med kyrillisk text får de inte säljas i butik.
Cigaretterna som hittades i butiken innehöll enligt Marcel Gabara text på ett annat språk än svenska Vilket språk det är vill han inte berätta.
Cigaretterna ska även ha förvarats i kartonger med blandade säkerhetspåskrifter och ha kommit från andra leverantörer än vad som stod på följesedlar.
Just nu håller tullen på att kontrollräkna vad som beslagtogs. Och precis som rapporterats tidigare är beslaget troligtvis det största beslaget hittills i Ängelholms kommun.
– Jag skulle nog säga att området här uppe i nordvästra Skåne har varit ostört i många år, mycket har varit koncentrerat till Malmö, säger Marcel Gabara.
Cirka 30 procent av cigaretthandeln i Malmö beräknas vara illegal, enligt Marcel Gabara.
Beslaget kan innebära att problematiken med smugglade cigaretter medvetandegörs mer även i nordvästra Skåne.
Om man som privatperson misstänker att någon säljer olagliga cigaretter bör man kontakta polisen.

En halv miljon cigaretter

Brottet är rubricerat som grovs punktskattebrott, det innebär fler än 120 000 cigaretter.
Cigaretterna är inte kontrollräknade, men det ska röra sig om cirka en halv miljon cigaretter plus en mängd annan tobak.
Gå till toppen