Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen kommer att agera mot migrantlägret

Malmö kommun överklagar domstolsbeslutet om att migrantlägret vid Industrigatan får vara kvar. Samtidigt meddelar polisen att de boende kommer att identifieras och förhöras.

EU-migrantläget vid Industrigatan i Malmö (arkivbild från i juni).Bild: Patrick Persson
Många har hört av sig till polisen efter förra veckans Uppdrag granskning i SVT som skildrade situationen på den privatägda ödetomten mitt i Malmö där flera hundra personer bor i skjul, husvagnar, bilar och tält.
– Det är många som hört av sig och är oroliga för att om någon bosätter sig på deras gräsmatta skulle inte polisen kunna hjälpa till. Därför vill jag förtydliga, att det kan vi visst det, säger Mats Karlsson till TT.
Läs också Många frågor om kåkstaden
Polisutredningen har dragit ut på tiden på grund av ett ansträngt läge till följd de många sprängningarna i Malmö i somras, uppger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson för TT.
Lägret i Malmö, som troligen är det största i Sverige, är lite av ett specialfall menar Mats Karlsson. Detta eftersom markägaren dröjde mer än ett halvår med att polisanmäla olaga intrång. Så länge en sådan polisanmälan från ägaren saknades hade polisen inte lagstöd för att identifiera personerna i lägret – varken för Kronofogdemyndighetens eller miljöförvaltningens räkning.
Men efter polisanmälan i mars har en förundersökning inletts och inom ramen för den kommer de boende att identifieras och förhöras.
– Vi kommer att slutföra denna förundersökning, säger Mats Karlsson.
På måndagen kom mark- och miljödomstolen i Växjö med sin dom över migrantlägret vid Industrigatan: Kommunen får inte tömma lägret.
Flera hundra personer bor i misär i skjul, husvagnar och tält på en privatägd ödetomt.
Miljöförvaltningen i Malmö har med hänvisning till hälsorisker försökt få bort lägret.
Men länsstyrelsen upphävde det beslutet och nu har frågan prövats av mark- och miljödomstolen, som ger länsstyrelsen rätt.
Domstolen i Växjö underkänner Malmö kommuns förbud mot fortsatt boende på marken, eftersom det inte preciserat exakt vilka personer förbudet riktas mot.
Kommunen har "i och för sig haft anledning att ingripa mot de svåra sanitära missförhållandena som råder på platsen", skriver domstolen. Men att bara muntligen informera om beslutet, utan att precisera vilka individer som omfattas, räcker inte.
Andrea Hjärne Dalhammar anser att domen är undermålig.
– Domstolen redovisar inga rättsliga grunder. Det känns som att man bara vill släppa en het potatis snabbt, säger hon.
Men Malmö kommun kommer inte att ge upp försöken att få bort lägret.
Nu ska ett överklagande skickas in till högsta instans: mark- och miljööverdomstolen. Där krävs dock prövningstillstånd.
– Jag bedömer det som fifty-fifty att vi får prövningstillstånd.
– Men vi kan inte bara släppa ett så här allvarligt fall. Vi kommer att fortsätta så länge det finns risk för människors hälsa.
– Det handlar både om migranterna själva och om de boende runt omkring. Astmatiker klagar över vedeldningen och nedskräpningen skapar risk för råttor. säger Andrea Hjärna Dalhammar.

Bakgrund: Lägret på Sorgenfri

För lite mer än ett år sedan började EU-migranter att övernatta på ödetomten i hörnet av Industrigatan och Nobelvägen. Markägaren, Granen fastighetsutveckling AB, aviserade i oktober att man ville avhysa alla från tomten. "Den är inte lämplig att bo på och det har blivit väldigt skräpigt på kort tid", skrev bolagets affärsområdeschef Frej Adolph i ett mejl till TT. Men avhysning måste genomföras av Kronofogden och polisen ansåg sig inte ha lagstöd för att bistå Kronofogdemyndigheten med den identifiering som var en förutsättning för avhysning.
Markägaren gjorde en polisanmälan om olaga intrång i mars. Efter det har en förundersökning inletts, men enligt polisen har den dragit ut på tiden på grund av det ansträngda läget i Malmö efter sommarens alla granatattacker.
Parallellt har Malmös miljöförvaltning polisanmält nedskräpningen på tomten, men ingen förundersökning inleddes eftersom åklagaren inte bedömde att det skulle gå att bevisa vem som var skyldig till nedskräpningen. Miljöförvaltningen fattade i april beslut om att förbjuda boende på tomten. Men det beslutet upphävdes av länsstyrelsen, eftersom det inte riktades mot några namngivna personer. Miljöförvaltningen överklagade till mark- och miljödomstolen, som nu avslagit överklagandet.
Gå till toppen